Studiehuis remt instroom hoger it-onderwijs

Het hoger it-onderwijs kampt al enige tijd met een lage instroom. Het lijkt erop dat de komst van het studiehuis dit probleem niet heeft opgelost.

Tweede Fase
De Tweede Fase, in de volksmond het studiehuis genoemd, werd in 1999 ingevoerd. De vakkenpakketten werden afgeschaft, scholieren moesten één van de vier profielen kiezen. Een profiel bestond uit een breed pakket algemeen vormende vakken, waaronder Nederlands en Engels, een vorm van wiskunde, het nieuwe vak algemene natuurwetenschappen en een aantal specialisatievakken. In totaal krijgt iedere leerling te maken van veertien of vijftien vakken.
De doorstroom van studiehuis naar het hogere en universitair it-onderwijs kent twee struikelblokken. Aan de ene kant kiezen studenten niet zo snel voor een hard bèta-profiel, maar aan de andere kant is de diepgaande bèta-kennis wel nodig voor een goede aansluiting.
Alleen scholieren met een profiel Natuur & Techniek (N&T) of een profiel Natuur & Gezondheid (N&G) kunnen doorstromen naar een it-opleiding. Een klein deel kiest maar voor het harde bèta-profiel N&T, maar het N&G-profiel sluit minder aan op het hoger onderwijs. Annemarie van Langen promoveerde dinsdag op het onderzoek dat ze deed naar de interesse in bèta-studies. "Scholieren met een N&G-profiel krijgen een deelvak van scheikunde of wiskunde B. Zij hebben dus een lager startniveau dan scholieren met het N&T-profiel", aldus Van Langen. Henk van den Heuvel, directeur van Fontys Technische Hogeschool Venlo, onderschrijft de mening, maar is wat genuanceerder. "De overheid heeft besloten dat scholieren met een N&G-profiel ook mogen instromen in het hoger it-onderwijs. Het is onze taak om daar een oplossing voor te bedenken", zegt Van Den Heuvel. Volgens docente Biologie Ellen Hopman aan het Cartesius Lyceum in Amsterdam hebben scholieren met een N&G-profiel ook een ander toekomstbeeld voor ogen. "Deze richting leidt op tot een (para)medische functie", zegt Hopman. Volgens haar werden eerder alleen scholieren met een N&T-profiel toegelaten tot een technische opleiding. "Maar de poel was zo verkleind dat ze de eisen hebben aangepast", aldus Hopman.

Interessew

In tegenstelling tot andere onderzoekers denkt Van Langen niet dat het studiehuis voor een grotere interesse in bèta-vakken zorgde. Andere onderzoekers scharen de profielen N&G en N&T onder de bèta-profielen, maar dit doet Van Langen niet. "Veel scholieren met het N&G-profiel kiezen voor een baan in de gezondheidszorg", zegt Van Langen. Volgens Van Langen kiest maar 20 procent van de scholieren met het N&G-profiel voor een harde bèta-baan. Bij de scholieren met een N&T-profiel is dit percentage tachtig procent.
 

http://www.minocw.nl/tweedefase


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-04T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.