Taakgroep wil nieuwe allianties onderwijs en bedrijfsleven

Commissie Risseeuw presenteert tien aanbevelingen

Nieuwe samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven vormen het belangrijkste instrument om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. Dit blijkt uit het advies van de taakgroep 'Werken aan ICT'. Deze commissie onder leiding van Ton Risseeuw presenteerde deze week tien voorstellen voor acties die de personeelstekorten moeten verminderen.

De adviesgroep heeft na maanden voorbereiding de aanbevelingen overhandigd aan de ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Loek Hermans van Onderwijs. Van verrassende adviezen is geen sprake.
Zoals verwacht, legt de commissie nadruk op duaal onderwijs, ICT voor niet ICT'ers en imagoverbetering. Ook wil het vrouwen en allochtonen benaderen. De overheid moet de adviezen van de taakgroep nu uitwerken.

Snelle acties

De commissie pleit uiteraard voor snelle acties om het acute tekort aan automatiseerders op te lossen. Voor resultaat op korte termijn is het met name van belang dat opleidingen en bedrijven nauw gaan samenwerken. Hierbij valt te denken aan gezamenlijke initiatieven voor nieuwe ICT-opleidingen.
Het is in dit kader logisch dat de taakgroep duaal onderwijs opneemt in de tien aanbevelingen. Huidige afspraken moeten worden verstevigd, waarbij harde afspraken over de taakverdeling tussen onderwijs en bedrijfsleven noodzakelijk zijn.
Op het gebied van onderwijs pleit de adviesclub ook voor een ICT netwerkacademie, een loket van onderwijsinstellingen die ICT-opleidingen aanbieden. Ondernemingen kunnen hier aankloppen voor bijscholing van het personeel.
De groep van Risseeuw vindt verder dat ICT ook deel moet uitmaken van niet-informatica-opleidingen. Ook zijn modernisering van mbo-opleidingen en een grote omscholingsoperatie van ICT'ers op dit niveau noodzakelijk. Hierdoor neemt het aantal professionals met een mbo-opleiding op de arbeidsmarkt toe.

Imago

De taakgroep 'Werken aan ICT' besteedt in de aanbevelingen veel aandacht aan imagoverbetering van de branche. De adviseurs willen een integraal raamwerk van alle huidige losstaande imagocampagnes. Verder moet premier Kok elk half jaar de top van het Nederlandse bedrijfsleven uitnodigen om de implicaties van ICT voor de economie te bespreken. Het ministerie van Economische Zaken zet het programma 'Investors in people' op, dat onder meer ICT-werkgevers certificeert voor een goed personeelsbeleid.
Risseeuw en consorten pleiten voor meer opleidingen voor vrouwen. Ook dienen de ondernemingen hun arbeidsvoorwaarden aan te passen, zodat vrouwen ook daadwerkelijk voor een baan in de IT-sector kunnen kiezen.
De ICT-ondernemingen moeten hun wervingscampagnes aanpassen aan allochtonen en de scholing van vluchtelingen oppakken. De overheid krijgt als advies om de procedures omtrent werkvergunningen voor mensen buiten de Europese Unie moeten te versoepelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-22T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.