ICT naar het klaslokaal

'OCW moet dit soort projecten initiëren'

Dit artikel delen:

Logica CMG en Microsoft zijn begin september gestart met het proef-project 'Ict in de klas', in samenwerking met de schoolbegeleidingsdienst Onderwijs Advies (OA) en basisschool De Oostwijzer in Zoetermeer. Vooralsnog doen de negen nieuwe computers op de school het niet.

"Dat klopt", zegt Chris van Bronckhorst, adjunct-directeur van Logica CMG Public Sector. "De software, waaronder Class Server van Microsoft, die als ELO (elektronische leeromgeving) gebruikt gaat worden, draait op een aparte server naast de bestaande server. De volledige installatie en integratie laat nog even op zich wachten." Na de herfstvakantie, als de leraren de tweedaagse cursus hebben voltooid, moet het project echt van start gaan. "Ik verwacht dat het geheel aan applicaties dan gewoon draait", aldus Van Bronckhorst.

Actief

Onder de samenwerkingsovereenkomst levert Microsoft dus de Class Server-software en zorgt Logica CMG voor de hardware, coördinatie en beheer op afstand. De schoolbegeleidingsdienst OA adviseert over de inzet van digitale content en wordt daarbij ondersteund door Kennisnet. Ook de openbare bibliotheek van Zoetermeer werkt mee op dat gebied.
"Ik denk dat de keuze op onze school is gevallen, omdat we bekend staan als een nieuwe school met een enthousiast team", zegt directeur Gertie Konings. "Daarnaast proberen we onderwijskundig beleid te ontwikkelen en uit te voeren waarin kinderen zelfstandig bezig zijn. Daarbij geven we er de voorkeur aan om het kind actief bij het onderwijs te betrekken. Voor de start van de proef werkten we al met computers, vooral met oefenprogramma's, maar die zijn toch vooral passief. Met Class Server kunnen kinderen straks zelf aan de slag. De leraar kan de eerste les maken, kinderen kunnen vervolgens ook lessen voor elkaar maken."

Betrokken

Het doel van de pilot is aan te tonen dat ict effectief, veilig, gemakkelijk en kleinschalig in het primair onderwijs gebruikt kan worden. De kinderen uit groep zeven van De Oostwijzer nemen eraan deel en moeten straks met hetzelfde vertrouwen met internet en educatie-software kunnen werken als ze nu met schoolboeken doen. Met Class Server is het mogelijk om vanaf elke locatie in te loggen. "Dat betekent dat leraren thuis hun lessen kunnen voorbereiden, maar ook dat kinderen thuis kunnen laten zien wat ze hebben gedaan, of hun huiswerk kunnen maken", legt Konings uit. Hierdoor worden ook ouders betrokken bij het leerproces en de resultaten van hun kind.

Nederland kennisland

Een stuurgroep, bestaande uit mensen van Logica CMG, Microsoft, de schoolbegeleidingsdienst OA en de directie van De Oostwijzer, houdt de voortgang van het project in de gaten. In januari vindt de eerste evaluatie plaats tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling. "De proef duurt één jaar. Na dat jaar mogen wij de pc's houden en kunnen dan zelf ons computerbeleid verder uitwerken", zegt Konings. "Met dit project kunnen wij de voornaamste bezwaren van een school voor ict-gebruik wegnemen, namelijk de kosten, het volume die de hardware in beslag neemt, het beheer en het kunnen toepassen van digitale content", legt Van Bronckhorst uit. "Als deze pilot goed uitpakt, kunnen we het concept in de markt zetten. Jammer genoeg worden dit soort projecten niet geïnitieerd vanuit de overheid. Iedereen praat over 'Nederland kennisland', maar er gebeurt te weinig, zeker in het primair onderwijs. Het departement OCW laat scholen aan hun lot over."

Financiering

De financiering van de pilot ligt bij Microsoft en Logica CMG. "Dat is belangrijk, anders hadden we het niet kunnen doen", zegt Konings. "Een beginnende school heeft altijd weinig geld. Dit was voor ons een goede manier om mooie pc's op school te krijgen. Daarnaast past het ook precies bij onze ideeën over de inzet van computers in het onderwijs. Door middel van dit project kunnen we bekijken hoe we pc's effectiever kunnen inzetten in ons basisonderwijs."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-08T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.