'Leeuwarden beste technische informatica-opleiding'

Keuzegids laat studenten oordelen over onderwijs

Studenten zijn het meest tevreden over de technische informatica-opleiding van de hogeschool Leeuwarden. Bedrijfskundige informatica kun je het best studeren in Breda. En in het wetenschappelijk onderwijs is de opleiding aan de TU Twente het populairst.

Dit staat in de vorige week verschenen Keuzegids Hoger Onderwijs, een consumentengids voor aankomende studenten. De Keuzegids, betaald door het ministerie van Onderwijs, geeft schoolverlaters objectieve informatie over opleidingen. De voorlichting door de onderwijsinstellingen schiet nogal eens door naar propaganda, vinden de makers.
Naast enquêtes onder studenten maakt de gids gebruik van rapporten van deskundigen en informatie van de instellingen. Het oordeel van studenten komt deels overeen met dat van deskundigen van de visitatiecommissie die om de zoveel jaar langs de opleidingen trekt. De commissie koos in 1994 ook al Breda als beste BI-opleiding. Studenten zijn er tevreden over de voorbereiding op hun loopbaan, de samenhang in het programma en het zelfstandig leren denken. Rotterdam (HES) en Alkmaar scoren eveneens hoog. Minder goed komen Venlo en Enschede uit de bus. Studenten vinden dat er te weinig computervoorzieningen op deze hogescholen zijn.

Topper

Enschede is wel topper onder de wo-opleidingen technische informatica. Bibliotheek- en computerfaciliteiten zijn aan de TU Twente uitstekend, evenals organisatie van roosters en tentamens. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam zijn het minst tevreden over het onderwijs. Maar gezegd moet worden dat de verschillen zoals vaker in de Keuzegids marginaal zijn.
Van de hogere informatica-opleidingen (techniek) heeft Leeuwarden de beste papieren. Acht van de tien studenten zouden opnieuw voor deze hogeschool kiezen als ze het over mochten doen. De docenten krijgen voor hun kennis en gedreven lesgeven een pluim. Emmen en Heerlen bezetten respectievelijk de tweede en derde plek. Onderaan de ranglijst bungelt de Hogeschool Rotterdam en Omstreken. Kennelijk is er niet zo veel veranderd sinds de visitatiecommissie drie jaar geleden een hard oordeel over deze opleiding velde. "Ouderwets onderwijs, slechte administratie en begeleiding", luidde het toen. In de Keuzegids valt ook te lezen welke stad het beste 'klimaat' heeft wat betreft sport, eten, verenigingsleven, wonen en uitgaan. Studenten aan de universiteiten kiezen voor Groningen, gevolgd door Enschede en Wageningen. Ook hbo'ers hebben het vooral naar de zin in Groningen en Enschede. Net als vorig jaar geldt: de provincie is �n, de Randstad passé.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-03T00:00:00.000Z Stan de Jong