Ondernemende universiteiten richten Europees netwerk op

ENSCHEDE - Op initiatief van de Universiteit Twente (UT) hebben zes Europese universiteiten deze week hun krachten gebundeld is het 'European Network of Enterpreneurial Universities'.Het netwerk profileert zich als samenwerkingsverband van 'innovatieve en ondernemende universiteiten'. Deelnemers zijn, naast de UT, Aalborg Universitet (Denemarken), Universitat Autónoma de Barcelona, Universität Dortmund, Universität Hamburg-Harburg en University of Warwick.

De samenwerking heeft betrekking op ondermeer het uitwisselen van ervaringen. Ook willen de universiteiten hun krachten bundelen om meer gelden te verwerven uit EU-fondsen voor onderzoeks- en kennistransferprogramma's.
De deelnemende universiteiten noemen zich 'ondernemend' ingesteld. Ze kiezen voor technisch en sociaal-wetenschappelijk onderwijs met internationale inslag. Ook streven zij samenwerking met bedrijven na, waarbij ze kiezen voor nieuwe vormen van kennistransfer. De UT kent een specifiek beleid voor het stimuleren van spin-off-bedrijven; sinds het begin van de jaren tachtig zijn ruim driehonderd ondernemingen gestart vanuit vakgroepen en door afstudeerders.
De Twentse rector magnificus Popma noemt in het universiteitsblad UT Nieuws het nieuwe netwerk ook nuttig vanwege de aanwezige expertise op het terrein van lobbyen. "Hoe ga je met Brussel om? Met je nationale overheid? Hoe breng je evenwicht aan in je relatie met ministeries als Onderwijs en Economische Zaken? Bij zulke vragen biedt een netwerk ondersteuning", aldus Popma in UT Nieuws. Ook zonder steun van de deelnemende universiteiten, blijkt de UT het lobbyen goed te beheersen. Eén van de onderzoeksscholen, het Telematica Research Centrum, die aan de Twentse universiteit is verbonden, maakt een grote kans door de Nederlandse overheid te worden aangewezen als Technologisch Topinstituut. Er zijn bij het ministerie van Economische Zaken vijftien voorstellen ingediend, waarvan de wetenschappelijke en economische haalbaarheid is getoetst door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en PA Consultants. De toetsing leverde negen kandidaten op, zo wist De Telegraaf onlangs te melden. De krant schreef dat PA Consultants de economische haalbaarheid van een Technologisch Topinstituut op het gebied van Telematica reëel acht. Een Commissie van Wijze Mannen moet komende maand een definitieve selectie van drie tot vijf plannen aan de ministers Wijers en Ritzen voorleggen. Aan het einde van het jaar komen de ministers met de definitieve keuze. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-27T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.