Meer ruimte voor innovatie

De overheid gaat middels een ophoging van de fiscale aftrekregeling voor speur- en ontwikkelingswerk (Wbso) de investeringen in innovaties stimuleren. Er komen ruimere mogelijkheden voor ondersteuning van procesinnovatie. Dit vergt een extra 'investering' van 25 miljoen euro.

Daarmee komt het totaal bedrag dat met de Wbso gemoeid is volgend jaar op 398 miljoen euro. Vanaf 2007 (dus in de volgende kabinetsperiode) wordt dit bedrag jaarlijks met honderd miljoen euro vermeerderd.

Minder innovatie

Het kabinet betreurt het dat slechts een derde van de midden- en kleinbedrijven innoveert. De tendens is bovendien dalend. Om het tij te keren worden twee acties ondernomen. Dit najaar zullen de eerste honderd vouchers worden uitgereikt waarmee bedrijven kennis kunnen inkopen bij universiteiten, HBO's en instituten als TNO. In 2005 wordt het experiment verbreed.
Tevens start begin volgend jaar een zogenoemde 'seed faciliteit' om privaat durfkapitaal voor starters te mobiliseren. Deze regeling zal op Amerikaanse leest worden geschoeid. Door particuliere financiers wordt een Small Business Investment Company (Sbic) gevormd. Het geld dat deze Sbic investeert, wordt geleend van de overheid. Bij een 'exit' zoals een overname, moet de lening worden terugbetaald.
De regering wil verder de toelating van buitenlandse ict-experts en andere whizzkids vereenvoudigen. Tot slot krijgen zelfstandigen, die bijdragen aan de kenniseconomie, meer mogelijkheden om aanspraak te doen op stimuleringsgelden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-24T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.