Vliegende start computers binnen lerarenopleidingen

Hogescholen werken intensief aan inpassen ICT

De invoering van informatie- en communicatietechnologie (ICT) binnen de lerarenopleidingen heeft een vliegende start doorgemaakt. Minister Ritzen constateert dat verheugd in de nieuwe Onderwijs-begroting. De hogescholen werken intensief samen aan het inpassen van ICT in het landelijk curriculum van de lerarenopleidingen.

Hogescholen kunnen voor projecten op IT-gebied putten uit het studeerbaarheidsfonds. Daar is dan ook veel gebruik van gemaakt. Veel projecten zijn gericht op IT. Daarbij ligt de nadruk veelal op de aanschaf van apparatuur. De inpassing van multimedia in het onderwijs zelf krijgt vooralsnog minder aandacht, aldus Ritzen. De lerarenopleidingen worden grondig gemoderniseerd om een voorbeeld te kunnen zijn voor andere scholen.
Zoals bekend, heeft de minister als eerste stap voor de investering in ICT in totaal 178 miljoen gulden extra uitgetrokken. Hiervan wordt dit jaar al 78 miljoen besteed, volgend jaar komt daar nog 100 miljoen bij.
De nieuwe Onderwijsbegroting verschilt daarin niet van de plannen die zijn aangekondigd in "Investeren in voorsprong". In april besloot het kabinet in vier stappen de computer volledig in het onderwijs te integreren. In het basisonderwijs gaat ICT integraal deel uitmaken van rekenen en taal. In het voortgezet onderwijs worden de moderne talen, inclusief het Nederlands op de nieuwe leest geschoeid.

Hele keten

Zoals bekend richt het beleid zich op de hele keten: scholing van docenten, ontwikkeling van lesmateriaal en netwerken, en aanschaf van computers. Voor vervanging, exploitatie en beheer komt er 20 miljoen gulden per jaar extra vanaf 1999. Samen met het geld uit de vorige begroting loopt het beschikbare bedrag daardoor op tot 96 miljoen gulden per jaar in het jaar 2002.
Voor knelpunten in het wetenschappelijk onderwijs wordt een innovatiebudget ingericht. Hiermee kunnen snel nieuwe ontwikkelingen worden gestimuleerd. Tot en met 2001 is hiervoor 10 miljoen gulden per jaar beschikbaar. Het geld is bedoeld voor ondermeer het vernieuwen en verbreden van bèta- en techniekstudies, het ontwikkelen van opleidingen die werken en leren combineren en een betere aansluiting van het universitaire onderwijs op het vwo. Daarnaast kan het geld worden gebruikt voor het toepassen van informatie- en communicatietechnologie. Als een werkgever een hbo-student in dienst neemt die zijn opleiding combineert met een baan (via een duale opleiding), krijgt de werkgever hiervoor een belastingvoordeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.