Instituten verwachten forse groei in 1997

'Amoa' onderzoekt markt van IT-opleidingen

VEENENDAAL - IT-opleidingsinstituten verwachten de komende jaren een forse omzetgroei. Er is een grote vraag naar cursussen in standaardsoftware, netwerk- en systeembeheer en databases. Dit blijkt uit het rapport 'Trends en verwachtingen bij de automatiseringsopleidingen in 1996', dat het Amoa, Adviezen voor Markt- Ontwikkeling en Analyse uit Veenendaal heeft gepubliceerd.

"Tot nu toe is alleen onderzoek gedaan naar de opleidingsbehoefte. Het viel ons op dat de uitkomsten van die onderzoeken nogal uiteenliepen. Heliview meende bijvoorbeeld dat er dit jaar 540 miljoen aan IT-opleidingen zal worden uitgegeven, terwijl Nidap tot een bedrag van 250 miljoen gulden komt. Daarom hebben wij de opleidingsinstituten zelf naar hun marktverwachtingen gevraagd", aldus Louis Burkink van Amoa.

Omzetgroei

Uit de recente Computable Opleidingengids zijn 150 instituten geselecteerd. Deze hebben een uitgebreide vragenlijst toegestuurd gekregen. Uit de antwoorden blijkt dat de opleidingsinstituten het komende jaar een omzetgroei van bijna 30 procent verwachten. Afgelopen jaar werd volgens hen ruim 560 miljoen gulden aan IT-opleidingen uitgegeven.
Groei wordt met name verwacht in de segmenten standaardsoftware, netwerk- en systeembeheer en databases. Kleine instituten zien met tientallen procenten verschil de groei rooskleuriger in dan de grote instituten. Zij besluiten na lang aarzelen toch over te stappen op Windows- en andere Microsoft-cursussen. Dat gaat ten koste van ondermeer Lotus Notes. Verder ziet een groot deel van de ondervraagden Internet en multimedia als belangrijke ontwikkelingen. Deze constatering wordt echter nauwelijks vertaald in het opzetten van nieuwe cursussen. Alleen de grote instituten zijn bereid hierin te investeren.

Workshops populair

Een eindgebruikerscursus in standaardsoftware kost gemiddeld 480 gulden; voor een gespecialiseerde cursus wordt bijna 700 gulden in rekening gebracht. De cursusduur bedraagt respectievelijk een halve week en een ruime week. Ondanks de opkomst van Personal Learning Systems blijven klassikale trainingen nog steeds in trek. "Wel zien we dat workshops steeds populairder worden. Workshops combineren in feite de voordelen van individuele en klassikale trainingen, aldus Burkink, die constateert dat de verhouding open inschrijvingen - 'in company' trainingen zo'n 40 - 60 bedraagt. "Onze indruk is dat er in deze verhouding niets veranderd. Dat betekent dat de 'in company' trainingen na een groeifase te hebben meegemaakt, in een consolidatiefase terecht zijn gekomen."

Zwart gat

In de ogen van Burkink wordt de opleidingenmarkt gedomineerd door enkele grote instituten, zoals IBM, Randstad, Computerij en Computrain. Zo'n 30 procent van de opleidingsinstituten heeft 70 procent van de markt in handen. "Veel kleine instituten weten hun markt niet goed af te bakenen. Door zich niet goed te positioneren lopen ze vaak achter de markt en de feiten aan. Ze kijken te lang de kat uit de boom, waardoor ze voortdurend achter het net vissen en zo in een neerwaartse spiraal terecht komen", aldus Burkink die verwacht dat de markt voor IT-opleidingen nog twee jaar zal floreren. "Daarna is de kans groot dat tal van kleine instituten in een groot zwart gat terechtkomen". CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-13T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.