Belangstelling voor IT-studie neemt toe

Universiteit Utrecht koploper

AMSTERDAM - De belangstelling voor een informaticastudie op zowel hbo- als universitair niveau neemt weer toe. Voor het nieuwe collegejaar hebben zich tot nu toe ruim 20 procent meer eerstejaars studenten aan de universiteiten aangemeld dan in 1995. Op hbo-niveau zijn groeipercentages van 30 en 40 procent te constateren.

Volgens de jongste cijfers van de Informatica Beheer Groep in Groningen hadden zich op 30 augustus 243 mensen aangemeld voor een studie Informatica aan zes Nederlandse universiteiten. Vorig jaar waren het er nog 199; een stijging van 22 procent derhalve. Ook de belangstelling voor de studie Technische Informatica aan de TU's Delft, Eindhoven en Twente nam toe. Waren er in 1995 234 vooraanmeldingen geregistreerd, op 30 augustus van dit jaar waren het er 264, een stijging van ruim 12 procent. Opvallend is hier dat de daling van het aantal eerstejaars dat Delft laat zien (van 96 naar 92) ruimschoots door de forsere toestroom in Eindhoven (van 65 naar 83) en Twente (van 73 naar 89) wordt gecompenseerd.

Spectaculair

De stijging bij de algemene universiteiten komt op het conto van Utrecht, Groningen en Nijmegen. Vooral het aantal aanmeldingen bij de Rijksuniversiteit Utrecht steeg spectaculair. De introductie van de nieuwe studievariant Medisch-technische informatica is daaraan debet. De belangstelling voor een Informatica-studie aan de Universiteit van Amsterdam blijft tanende. Het aantal aanmeldingen daalde van 34 naar 29. Leiden en de Vrije Universiteit bleven ongeveer op hetzelfde niveau.

Indicatief

Een woordvoerder van de IB Groep benadrukt dat de cijfers een indicatief karakter hebben. Het gaat om vooraanmeldingen. Definitieve en officiële cijfers worden in december door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen bekendgemaakt. Ook tekent de zegsman aan dat in de cijfers de aanmeldingen voor een aantal afgeleide informaticastudies niet zijn verwerkt. Het gaat dan om de studie Bestuurlijke Informatiekunde, zoals die aan ondermeer de Erasmus Universiteit, Rijksuniversiteit Limburg en Katholieke Universiteit Brabant wordt gegeven. Desondanks geven zij een indicatie dat een universitaire IT-opleiding zich in een groeiende belangstelling mag verheugen.

In perspectief

Ook op hbo-niveau is dit jaar meer belangstelling voor het informatica-onderwijs dan in 1995. De HBO-I-Raad noteerde eind juni 724 aanmeldingen voor een bedrijfskundige informatica-opleiding. Dat is een stijging van zo'n 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Het Hoger Informatica Onderwijs zag het aantal vooraanmeldingen met zo'n 30 procent toenemen tot 1092. De stijgingspercentages die universiteiten en hbo-opleidingen melden, moeten in het perspectief van teruglopende studentenaantallen worden gezien. Al een aantal jaren loopt de animo om te gaan studeren terug. Waren er in 1994 nog 125.000 eerstejaars studenten, in 1996 zijn het er naar verwachting 100.000. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-06T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.