Sybase geeft trainingen via Internet

Klassieke opleiding gecombineerd met zelfstudie via Web

Sybase gaat massaal over tot het aanbieden van trainingen via Internet. Deze software-leverancier heeft een nieuwe opleidingsmethode ontwikkeld, waarbij klassieke opleidingen worden gecombineerd met zelfstudie via het web. Deze 'Next Generation Learning' (NGL) zal ook beschikbaar worden gesteld aan andere organisaties met trainingsbehoeften.

Het nieuwe concept is breed toepasbaar, stelt Louis Engbersen, directeur van Sybase Nederland. Met name in de huidige krappe arbeidsmarkt bestaat behoefte aan een versneld tempo van opleiden. Sybase kan de methode ook aanpassen aan specifieke eisen.
De onderneming traint jaarlijks ruim 54.000 mensen. Via Internet worden vooral voor- en nascholingsfaciliteiten geboden. Studenten krijgen na inschrijving een wachtwoord voor toegang tot de NGL-site van Sybase. Daar kunnen ze testen of hun basiskennis voldoende is om efficiënt van een cursus gebruik te maken. Zonodig kunnen ze eventuele tekortkomingen aanvullen. Als de voorkennis op peil is, volgt de feitelijke opleiding in groepsverband. Daar verwerven de studenten kennis in de nieuwste stand van zaken op het gekozen vakgebied.

Dynamische lesstof

Deze kennis kan vervolgens via het web worden geactualiseerd. Mensen die een bepaalde cursus hebben gevolgd, kunnen zo op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Zeker in de IT-wereld waar voortdurend sprake is van vernieuwing, is dat een goede manier om-up-to date blijven. De lesstof is namelijk dynamisch. Het kan telkens aan de laatste inzichten worden aangepast. Bij een CD-rom is de lesstof daarentegen statisch. Als de schijfjes de deur uit zijn, kan de cursus inhoudelijk niet meer worden veranderd.
De leermethode sluit aan bij de behoefte aan meer training en lesmaterialen zonder dat hiervoor meer tijd in het leslokaal moet worden doorgebracht. Bovendien maakt de methode 'just-in-time' training mogelijk. Daarbij krijgt de student de juiste informatie op elk gewenst ogenblik.
Een ander voordeel van training via Internet is de eenvoudige communicatie met de docent. Leerlingen die in hun eigen tijd studeren, kunnen een e-mailbericht sturen naar hun docent. Evaluatie van de resultaten is langs deze weg mogelijk. Bij de traditionele leermethoden beperkt het contact met de docent zich tot de tijd dat de leerling in de klas zit. Engbersen ziet de rol van de leraar ook veranderen. Het accent verschuift van pure kennisoverdracht naar een meer begeleidende rol. De docent wordt meer een coach bij de studie.

Veertig cursussen

Momenteel worden de ruim veertig IT-opleidingen van Sybase en haar partners voor zelfstudie via het web geschikt gemaakt. De trainingsfaciliteiten op Internet worden gerealiseerd met Sybase Powerbuilder, Adaptive Server Enterprise en Powerdynamo. Er zijn een groot aantal 'tools' beschikbaar waarmee studiemateriaal snel kan worden geselecteerd, opgeslagen en geconverteerd naar gerichte 'content' voor de website. Voor het gebruik van deze tools hoeven docenten geen specifieke kennis te hebben van Internet of het beheer van websites.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.