'Universiteiten moeten bèta-studies concentreren'

De universiteiten moeten het aantal zelfstandige opleidingslocaties voor exacte wetenschappen halveren. Dit zegt de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Het adviesorgaan acht een sterke concentratie binnen de exacte wetenschappen noodzakelijk, omdat de overheidsmiddelen niet efficiënt benut worden.

Op dit moment geven negen universiteiten onderwijs in exacte wetenschappen. Het aantal docenten per zelfstandige opleiding is tot het minimum teruggebracht, waardoor de noodzakelijke ruimte voor vernieuwing in het onderwijs ontbreekt. "Door de capaciteit aan hoogleraren te concentreren ontstaat er nieuwe ruimte in de formatie", aldus A. van Heeringen, secretaris van de AWT.

Middenmoot

Uit het rapport 'Vitaliteit en kritische massa, strategie voor de natuur- en technische wetenschappen', blijkt dat de belangstelling voor het bèta-onderwijs in Nederland niet minder is dan elders. Nederland neemt op dit gebied een middenpositie in.
Het advies van de AWT staat los van de activiteiten als die van Stichting Axis, die zich richt op de aantrekkelijkheid van bèta-studies, en die van de werkgroep 'Werken aan ICT'. Volgens Van Heeringen bestaat er in Nederland een algeheel tekort aan academici. "Dit rechtvaardigt het derhalve niet om mensen van de ene naar de andere studie te lokken. Er bestaat ook behoefte aan juristen en economen. Voor speciale gebieden, zoals informatica, kan vanwege grotere tekorten een uitzondering worden gemaakt."  MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy