Voorhoedescholen luiden noodklok

Onduidelijkheid over ICT-plannen Onderwijs leidt tot stilstand

Een aantal voorhoedescholen is ongerust over de onduidelijkheden in de realisatie van het onderwijs-computerplan Investeren in Voorsprong. Het proces-management ICT van het ministerie van Onderwijs heeft hierover een open brief ontvangen. Ook is er kritiek op het regeerakkoord.

Volgens Harry Spek, een van de opstellers van de open brief en ICT-coördinator van het Cals College in Nieuwegein, is er nog te weinig duidelijkheid rond de status en financiering van degene die binnen de school de invoering van ICT moet coördineren. Hierbij gaat het ondermeer om de optimale onderlinge afstemming van onderwijsontwikkelingen en de mogelijkheden van hard- en software bij een optimaal gebruik van het beschikbare budget.
Paars II reserveert in het regeerakkoord 670 miljoen gulden voor initiële kosten om het project Investeren in Voorsprong uit te voeren. Het gaat dan om zaken als de hardware-levering, de aanleg van een landelijk educatief net en lokale netwerken op de scholen, nascholing van docenten en software-ontwikkeling. Daarnaast trekt het nieuwe kabinet structureel een bedrag van maximaal 250 miljoen per jaar uit voor de exploitatielasten.

Duidelijkheid

Harry Spek juicht het toe dat er nu duidelijkheid bestaat over het gereserveerde bedrag voor zaken als beheer, aansluiting op Internet en afschrijving van de hardware. Toch bestaat onder de circa 35 scholengemeenschappen die de open brief aan parlement en ministerie hebben ondertekend de vrees dat de meeste aandacht blijft uitgaan naar de hardware en infrastructuur. Wanneer de overheid niet nadrukkelijk investeert in personele kosten voor de invoer, coördinatie en beheer van ICT op de scholen zal het hele plan tot mislukken zijn gedoemd. De ontstane onduidelijkheid heeft op veel scholen nu al geleid tot het op een laag pitje zetten van de activiteiten met betrekking tot de invoering van ICT.
Bezuinigen op de coördinator betekent volgens Spek dat de gewenste ICT-ontwikkelingen slechts voor een klein deel worden gerealiseerd. Harry Spek noemt de benoeming van een fulltime functionaris op een scholengemeenschap van 1500 leerlingen beslist geen luxe. Als de overheid niet een substantieel deel van de salariskosten voor zijn rekening neemt ziet hij de toekomst van het speerpuntenbeleid binnen Investeren in Voorsprong somber in. Het falen van dit project zal leiden tot een definitieve achterstand van het ICT-gebruik binnen het Nederlandse onderwijs, meent hij.

Verklaring

De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (Vsnu) en de Hbo-raad hebben in een gezamenlijke verklaring eveneens kritiek geuit op het onderwijsbeleid van Paars II. De beide organisaties pleiten voor meer investeringen in onder andere ICT in het onderwijs. "De positie van Nederland als kennisland is onhoudbaar als niet extra wordt geïnvesteerd in vernieuwingen in het onderwijs", schrijven ze. Verder vinden de Vsnu en Hbo-raad dat er voldoende faciliteiten moeten zijn om jong en gevestigd wetenschappelijk talent aan te trekken. Ook zijn investeringen in wetenschappelijk onderzoek nodig. De organisaties vinden dat het nieuwe kabinet verwachtingen wekt die het niet waarmaakt voor het hoger onderwijs.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Jan Lepeltak