Bedrijven helpen scholen met 'Kids Connected'

De Roccade Groep en Getronics gaan op vrijwillige basis helpen met de integratie van informatie- en communicatietechnologie in het Nederlandse onderwijs.

Ze hebben het initiatief genomen tot het project 'Kids Connected'. Beide organisaties hebben hun personeel opgeroepen zeker vijf dagdelen per jaar geheel belangeloos hand- en spandiensten te verlenen aan scholen die om tijdelijke assistentie vragen. De hulp kan variëren van het aanleggen van een netwerkje tot advies bij de samenstelling van een cursus.
De vrijwilligers uit het bedrijfsleven gaan daarbij als een soort coach fungeren. Na de zomervakantie starten de eerste proefprojecten. Roccade en Getronics hopen dat ook andere bedrijven en organisaties hun voorbeeld zullen volgen. Inmiddels heeft ook de computer-gebruikersclub van de belastingdienst haar 4000 leden opgeroepen scholen te adopteren.

Verhouding 1:10

Ir. M.C. Westermann, lid van de concerndirectie Roccade Informatica Groep, heeft het idee hiervoor gekregen tijdens een studiereis naar North Carolina. In die Amerikaanse staat helpen vrijwilligers op grote schaal scholen met bijvoorbeeld de bekabeling en de implementatie van applicatiesoftware.
Westermann acht de tijd rijp voor dit initiatief, nu minister Ritzen (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) besloten heeft vaart te zetten achter de computerisering van het onderwijs. Scholen en lerarenopleidingen zullen vrij geavanceerde computers krijgen, terwijl het personeel wordt (na)geschoold. Voor de eerste stap in 1997 en 1998 is 272 miljoen gulden beschikbaar. Doel is dat uiteindelijk op elke tien leerlingen één PC beschikbaar komt. Voor de lerarenopleidingen wordt gestreefd naar één PC per drie studenten.
Westermann acht het een zaak van nationaal belang het computeronderwijs op een hoger peil te brengen. Belangrijk is dat zoveel mogelijk leerlingen met de PC in aanraking komen. Ook het inpassen van informatietechnologie in de lesstof heeft zijn nut. Volgens de Roccade-directeur is een gezamenlijke aanpak nodig wil Nederland op dit gebied echt snel vooruitgang boeken. Naast de overheid en het onderwijs moet naar zijn opvatting ook het bedrijfsleven een handje helpen.

Fenit

Alleen al in het basisonderwijs werken 143.000 mensen waarvan de meesten lesgeven. Het runnen van een helpdesk gaat voor zo'n grote groep nieuwe gebruikers kapitalen kosten. Fenit-bestuurder Westermann denkt dat er een geweldige honger naar kennis zal ontstaan. De overheid zal dit allemaal niet kunnen bekostigen, verwacht hij. Vandaar dat hij zijn hoop heeft gevestigd op vrijwilligers uit het bedrijfsleven en van de (semi)overheid. n

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.