Werkgelegenheid hbo-informatici verbeterd

Ook aanvangssalarissen behoren tot de top

Het gaat uitstekend met hbo'ers informatica die in 1995 hun diploma behaalden. Ze zijn minder vaak werkloos en verdienen honderden guldens per maand meer dan studenten die in 1994 afstudeerden.

Dit valt op te maken uit de HBO-monitor 1996, een jaarlijks onderzoek naar de positie van hbo'ers op de arbeidsmarkt. Voor het onderzoek, dat wordt verricht door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in Maastricht, zijn ruim 31.000 afgestudeerde hbo'ers benaderd. Onder hen zitten zo'n 1200 informatici die in het studiejaar 1994/1995 de hogeschool verlieten.
Slechts 2 procent van de hbo-informatici zit anderhalf jaar na afstuderen zonder baan, blijkt uit de Monitor. Een prima resultaat, want gemiddeld geldt voor hbo'ers een werkloosheidspercentage van 7 procent. Met name de positie van studenten hogere informatica (HIO, techniek) is aanzienlijk verbeterd. Van de lichting 1994 zat nog 6 procent anderhalf jaar na afstuderen zonder werk. De baankansen van bedrijfskundige informatici (BI, economisch-administratief) waren al uitstekend en zijn ongeveer gelijk gebleven. Zij komen bovendien zeer snel aan een baan. Maar liefst 82 procent van de BI'ers kon na het afstuderen meteen beginnen.

Toeren

Dat het jonge informatici voor de wind gaat, komt niet als een verrassing. De automatiseringsbranche draait op volle toeren en kan nauwelijks voldoende nieuw personeel werven. Kennelijk is dit ook van invloed op de hoogte van de aanvangssalarissen. BI'ers die in 1994 afstudeerden, verdienden in hun eerste baan 3300 gulden bruto per maand. Inmiddels is dat fors gestegen naar 3520 gulden. Vrijwel geen enkele startende hbo'er sleept per maand zo veel geld binnen. De technische informatici zijn er ook 60 gulden op vooruit gegaan. Zij zien elke maand 3460 gulden op hun loonstrookje bijgeschreven.
BI'ers zijn zo verstandig om hun lucratieve positie op de arbeidsmarkt snel te verzilveren. Slechts 14 procent doet na de hogeschool nog een reguliere vervolgopleiding, bijvoorbeeld aan een universiteit. Onder alle heao'ers is dat percentage bijna twee keer zo hoog. De jonge IT-specialist moet zich wel bijscholen, zo blijkt. Een recordaantal van 71 procent doet er een bedrijfsopleiding naast.
De hbo-informaticus komt niet alleen snel aan de bak en verdient goed, hij heeft ook nog eens een baan die inhoudelijk wat voorstelt. Van de ondervraagde BI'ers zegt 97 procent werk op "minimaal hbo-niveau" te doen. Bij de HIO'ers is dat ietsje lager. Ook het aantal parttime-banen en uitzendbanen is onder informatici relatief laag.

Talent

Voor de naarstig naar talent speurende IT-ondernemingen is het tenslotte aardig te weten langs welke weg de hbo'er een werkgever vindt. Ongeveer 40 procent van de afgestudeerden komt door een vacature aan een baan. De stage is ook een belangrijk wervingskanaal, evenals de open sollicitatiebrief. De bedrijfsdagen die overal worden georganiseerd, zetten minder zoden aan de dijk. Slechts 1 tot 3 procent van de informatici komt op die manier aan de slag. Dat is overigens nog altijd meer dan andere hbo'ers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.