Opleidingen onvoldoende voor automatiseerder Internet-tijdperk

De krapte op de arbeidsmarkt en het ontbreken van de juiste opleidingen kunnen verhinderen dat Nederland een behoorlijk aandeel in de online-diensten-markt verwerft. Dit zegt adviseur Rob Schuyt van onderzoeksbureau Booz Allen & Hamilton. "Er ligt een vette worst klaar, maar dan moet Nederland wel snel handelen."

Als Nederland erin slaagt een redelijk aandeel, 2 tot 3 procent, in deze markt te behalen, dan kan dit enkele tienduizenden banen opleveren. Daar bovenop kunnen er nog eens vijftien- tot twintigduizend banen bijkomen indien Nederland slechts 1 procent extra van de wereldwijde markt bemachtigt. Dit blijkt uit onderzoek van Booz Allen & Hamilton in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.
De tekorten aan automatiseringspersoneel kan Nederland aardig frustreren bij het verwerven van dit marktaandeel. "Wanneer Nederlandse bedrijven hierdoor niet snel kunnen handelen, veroveren buitenlandse spelers de markt", aldus Schuyt. Bovendien is het gevaar groot dat steeds meer Nederlandse bedrijven naar landen vertrekken waar wel voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is.

Nieuw type werknemer

De groeiende Internet-economie en de elektronische handel roepen om een nieuw type werknemer. "Er zal een grote vraag ontstaan naar de e-commerce engineer. Dit is een nieuwe functie, waarvoor mensen nodig zijn met een structureel andere opleiding. Het is niet mogelijk deze werknemers even om te scholen". zegt Schuyt. Volgens de adviseur wordt de elektronische handel in Nederland teveel van de technische kant bekeken. "Er zijn nu vooral mensen nodig die de producten op de markt brengen. Zij moeten naast technische kennis ook over commerciële vaardigheden beschikken."
De opleidingen in Nederland zijn niet goed in staat studenten af te leveren met de benodigde technische en bedrijfskundige kennis. "Er bestaat een groot gat tussen de Technische Universiteiten en de bedrijfskundige opleidingen. We moeten de opleidingen zo inrichten dat de juiste wisselwerking ontstaat."

Overheid

De overheid moet volgens Schuyt een grote rol gaan spelen bij het opzetten van de branchebrede opleidingen. "Tot nu toe heeft de overheid geen goed antwoord geformuleerd." Hij meent dat de lange kabinetsformatie nog meer vertraging heeft opgeleverd. "Nederland neemt op veel vlakken een gunstige positie in om een aanzienlijk marktaandeel te bereiken. In Europa doen we het niet zo slecht, maar er is geen reden tot tevredenheid. Amerika is de referentie. Dus moeten we snel goede mensen opleiden."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-24T00:00:00.000Z Michiel Couzy