Duale opleiding levert extra personeel op

Geslaagde vwo'ers kunnen werken en leren tegelijk

De situatie op de arbeidsmarkt zal over vier jaar rooskleuriger zijn. Dit zegt Jaap Zwaan van CMG. Hij baseert zich op de toename van het aantal aanmeldingen voor opleidingen Informatica. Om de komende vier jaar over voldoende personeel te beschikken, start CMG met Iquip, Randstad Automatiseringsdiensten, Global Knowledge Network en de Haagse Hogeschool een duale hbo-opleiding.

Op dit moment voorzie ik een gat van vier jaar. In deze periode zal de krapte op de arbeidsmarkt voortduren. Daarna krijgen we te maken met een grotere uitstroom van studenten", aldus Zwaan, verantwoordelijk voor de werving en selectie van zijn bedrijf. De nieuwe opleiding College Class moet de komende vier jaar een aantal extra arbeidskrachten opleveren. Toch denken de ondernemingen met dit initiatief niet alleen aan zichzelf, bezweert commercieel directeur Roland van Houdt van Global Knowledge Network. "Onder studenten bestaat een grote behoefte om naast hun opleiding ook te werken."

Vakopleiding

De College Class gaat in september van start met negentig deelnemers. Op dit moment heeft Randstad Uitzendbureau reeds vijfenveertig belangstellenden geworven. De kandidaten zijn allen vwo-gediplomeerden, die zich nog niet hebben aangemeld voor een vervolgstudie. De geselecteerde deelnemers aan de duale opleiding volgen eerst een vakopleiding van zes weken bij Global Knowledge Network. Tijdens deze startcursus leren de studenten een aantal basisvaardigheden, waarmee ze onder begeleiding al aan het werk kunnen bij de bedrijven. De deelnemers gaan aan de slag bij Iquip, Randstad Automatiseringsdiensten of CMG. Ze treden in dienst bij een van deze bedrijven en ontvangen salaris. Naast hun werk volgen ze een volwaardige hbo-informatica opleiding aan de Haagse Hogeschool.

Handwerk

Gedurende deze vier jaar zullen de studenten zich ondermeer bezighouden met eenvoudig handwerk en programmeren. Op deze manier nemen ze de druk weg bij het hoger gekwalificeerde personeel, dat zich nu vaak noodgedwongen tegen de zin bezig moet houden met dit werk. "Dit betekent overigens niet dat ze vier jaar lang dit soort werk moeten doen. Er zijn voldoende groeimogelijkheden. Het zijn toch vwo'ers", aldus Zwaan.
Het zullen vier zware jaren zijn voor de studenten. Duaal studeren valt immers niet mee. "Op deze manier is de Informatica-branche begonnen. In het verleden gingen mensen rechtstreeks van een vwo-opleiding aan de slag in onze sector", zegt Zwaan. De cursisten volbrengen de deeltijd-opleiding, waarvoor vijf jaar staat, in vier jaar. Over de werkdruk maakt Zwaan zich geen zorgen. "Ze zullen de studie snel oppakken. Het zijn tenslotte vwo'ers. Het traject is niet zwaarder dan gewoon studeren."
De initiatiefnemers zullen er alles aan doen om het uitvalspercentage, traditioneel hoog bij deeltijdopleidingen, op nul te houden. Iedere uitvaller kost de bedrijven immers geld. Begeleiding van de studenten is daarom heel belangrijk, meent Zwaan. Bovendien is er regelmatig contact tussen het bedrijf en de onderwijsinstelling. Ondernemingen ontvangen bijvoorbeeld de presentielijsten van de scholen.

Kloof

Automatiseringsbedrijven klagen regelmatig over de kloof tussen de theorie die studenten in de schoolbanken leren en de praktische kennis die de ondernemingen eisen. Volgens Zwaan en Van Houdt is de duale hbo-opleiding geen poging om dit gat tussen onderwijs en bedrijfsleven te overbruggen. Sterker nog, ze zijn het absoluut oneens met de klachten over het onderwijs. "Wie over een kloof spreekt, begrijpt niets van het onderwijs. Bedrijven kunnen iemand die net van de hogeschool afkomt nu eenmaal niet direct inzetten. Daar moeten ze ook niet naar streven", zegt Zwaan. "Ik snap niets van de kreten uit de branche dat bedrijven meer invloed moeten hebben op het onderwijs."
Van Houdt meent dat de productgerichte opleidingen, waarbij studenten leren omgaan met een bepaald product van een leverancier, het niveau van het onderwijs naar beneden haalt. "Studenten moeten over een brede basis beschikken. Niemand pleit er toch voor dat ze het middelbaar onderwijs overslaan?" Zwaan vindt het overigens wel een goede zaak als studenten in hun laatste jaar meer contacten zoeken met het bedrijfsleven. "Dat maakt de overgang een stuk makkelijker."
De partijen gaan de opleiding in oktober voor het eerst evalueren. Als de ervaringen positief zijn, gaat in het nieuwe jaar de tweede groep studenten van start.
CMG start in het nieuwe studiejaar de university-class. Deze opleiding biedt academici, die een andere studie hebben gevolgd, de mogelijkheid een titel in de Informatica te halen. De studenten gaan aan de slag bij het automatiseringsbedrijf en volgen daarnaast vakken aan de Universiteit van Leiden. De deelnemers doorlopen eerst een test van Pion en treden vervolgens in dienst van CMG. De opleiding duur anderhalf jaar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-24T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.