'Onderwijs staat ver van praktijk'

Universiteiten en hogescholen in de Europese Unie reageren traag en slechts mondjesmaat op de veranderende eisen die ondernemingen stellen aan afgestudeerde informatici. Dat stelt Forrester Research in een rapport over een dreigend tekort aan hoogopgeleide ict'ers in Europa.

Informatica wordt steeds meer een toegepaste discipline die minder behoefte heeft aan codeerders en meer aan it'ers die "in staat zijn it te ontwerpen en te beheren voor verticale zakelijke disciplines". De onderzochte ondernemingen willen die applicatiedomeinen nauwer geïntegreerd zien in de ict-opleidingen.
De onderwijsinstellingen blijven volgens het onderzoek prioriteit geven aan technische expertise. Slechts schoorvoetend komt diversificatie in de richting van management- en zakelijke vaardigheden op gang. Een pluspunt is dat universiteiten en hogescholen beter dan vroeger banden met leveranciers aangaan, waarbij ondernemingen gastdocenten afvaardigen naar de onderwijsinstelling. Forrester noemt Cisco en Microsoft als voorbeelden van deze samenwerkingsvorm.

Grotere behoefte

De keerzijde van de grotere behoefte aan hoogopgeleide ict'ers is dat routinefuncties in ontwikkeling en beheer niet langer vervuld worden omdat de onderneming ze uitbesteedt. Bedrijven zijn daarbij niet slechts op zoek naar kostenbesparing. Ze jagen ook op experts die bekend zijn met 'best-of-breed' methoden als Itil en Cobit, en vooral met geavanceerde tools voor administratie, implementatie, monitoring en beveiliging.
Zolang dit soort specialisten nog niet van de universiteiten komt, moeten bedrijven serieus de mogelijkheden onderzoeken om bestaande medewerkers intern of extern bij te scholen in de gewenste expertise, adviseert Forrester.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-29T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.