Verboden studenten te ronselen (Mark Plekker)

Vier op de tien informatica-studenten in het hbo haalt de eindstreep niet. Niet omdat bedrijven ze voortijdig weglokken met mooie lease-auto's, maar simpelweg omdat ze het niveau van de opleiding niet aankunnen. De verwachting is dat het percentage studenten dat het hbo zonder papiertje verlaat, alleen maar toeneemt wanneer het zogenoemde 'duaal leren' echt aanslaat. Bij deze onderwijsvariant, die de hbo's nu mogelijk maken, kunnen mensen bijvoorbeeld twee dagen leren en drie dagen werken bij een bedrijf.

De voorzitter van de visitatiecommissie, die ontdekte dat dit grote percentage studenten de eindstreep niet haalt, stelt in de Computable van week 25: 'Bedrijven voor wie ronselen reden is om deel te nemen aan duaal leren, mogen wat ons betreft op een zwarte lijst.' Ik snap dit standpunt niet goed. Op een krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven maar één doel: zoveel mogelijk, liefst goede, werknemers binnenhalen. Als duaal leren bedrijven een kans biedt om studenten in een vroegtijdig stadium te werven en in te zetten, zullen ze wel gek zijn om dat niet te doen. Het is de kat op het spek binden. Alle bedrijven die participeren in programma's duaal leren, zouden daarmee op de zwarte lijst komen te staan; het is immers van een afstandje niet te bepalen wat ronselen is en wat niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-09T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.