SAP sponsort erp-opleiding Fontys

Contacten met bedrijfsleven noodzakelijk voor onderwijs

Fontys Hogescholen zet in samenwerking met SAP Nederland en Commit Information Systems een studieonderdeel enterprise resource planning (erp) op. SAP levert zijn R/3-software en betaalt een deel van de lerarenopleiding. Niets nieuws onder de zon, reageert concurrent Baan, die samenwerkt met TU Eindhoven en hogeschool Utrecht.

Het erp-studieonderdeel aan de Fontys Hogescholen gaat deel uitmaken van de opleiding Bedrijfskundige Informatica in samenwerking met Bedrijfseconomie en Commerciële Economie van de faculteit Economie. In deze nieuwe leergang verdiepen derde- en vierdejaars studenten zich in logistieke verbeteringstrajecten, pakketselectie en de implementatie van een erp-systeem. "Wij proberen onze studenten in aanraking te laten komen met nieuwe technieken. Het gebruik van erp-pakketten neemt toe, evenals de behoefte aan mensen die zich verdiept hebben in de software", verklaart Marc Mittelmeijer, hoofd Opleiding en Bedrijfskundige Informatica van Fontys de keuze voor dit nieuwe onderdeel.
Commit, een IT-bedrijf gespecialiseerd in consultancy, implementatie en beheer van SAP-systemen, zal de opleiding ondersteunen en enkele gastcolleges verzorgen. "We hebben de afgelopen tijd veel nieuwe mensen aangenomen. Het integrale implementatie-traject van erp is vaak nieuw voor hen. Daarom is het goed om in een eerder stadium met de opleiding te beginnen", aldus accountmanager Pieter van Besouw van Commit.

Belangrijke slag

SAP investeert ongeveer een miljoen gulden in dit studie-onderdeel. De onderneming vergroot op deze manier de naamsbekendheid onder studenten en slaat in deze krappe arbeidsmarkttijden een belangrijke slag. "Het is niet de primaire doelstelling dat deze studenten bij SAP komen werken, maar het kan natuurlijk heel goed", verklaart Frans van Hoesel, van de marketing-afdeling. "Als studenten in een vroeg stadium met SAP in aanraking komen, is de kans groter dat ze nadien met ons bedrijf of onze partners in contact komen." Ook Commit tracht de naamsbekendheid op deze manier te vergroten.
Mittelmeijer zegt dat Fontys via Commit bij SAP is terechtgekomen. "En we willen geen overkill aan hetzelfde type applicaties veroorzaken."

Contacten Baan

SAP is bereid zich tevens te bemoeien met de inhoud van de opleiding. Mittelmeijer vindt deze intense contacten tussen onderwijs en bedrijven geen gevaarlijke ontwikkeling. "Dit is zelfs noodzakelijk om de professionaliteit van de opleidingen te vergroten en de contacten met het bedrijfsleven te versterken. We gaan dan ook steeds vaker in zee met ondernemingen." Hij licht toe dat de opleiding niet primair tot doel heeft SAP te promoten.
Concurrent Baan heeft al sinds enkele jaren veel contacten in de onderwijswereld. De onderneming levert hard- en software, opleidingsmateriaal voor de erp-leergang en de scholing van docenten aan de TU Eindhoven en de Utrechtse Hogeschool. Ook in het buitenland heeft Baan veel van dit soort samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen. Directeur Hans Boom van Baan Institute zegt dat de universiteiten en hogescholen geheel zelfstandig de opleiding invullen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.