E-handel vereist nieuwe opleidingen

Deskundige Elliott Masie verwacht revolutie door gebruik ICT

De groei van de elektronische handel zal de behoefte aan opleidingen binnen organisaties doen toenemen. Dit zegt Elliott Masie, directeur van The Masie Center en adviseur over het gebruik van ICT bij opleidingen. De Amerikaan is op 18 en 19 juni de hoofdspreker op het Technology Learning Event 1998 in Den Haag.

De elektronische handel verandert de werkwijze van veel mensen. Het is daarom noodzakelijk om werknemers voor te bereiden op deze nieuwe ontwikkelingen. "Zij moeten in staat zijn de nieuwe technieken onder de knie te krijgen die nodig zijn voor het zakendoen op Internet", aldus Masie. Met name de technische vaardigheden om de e-handel op te bouwen en te ondersteunen verdienen volgens hem extra aandacht. Ook de behoefte aan training voor managers zal groot zijn. "Veel directeuren begrijpen niets van e-handel." Masie denkt dat in landen als Nederland en Finland de ontwikkeling van deze nieuwe opleidingen snel zal verlopen. "Deze middelgrote landen willen snel op wereldwijde schaal concurreren."

Revolutie

Masie is een veelgevraagd spreker. Zijn organisatie vormt een denktank voor klanten die ICT willen inzetten bij hun cursussen. Hij verwacht dat de technologie een revolutie kan veroorzaken in de opleidingenwereld. "De voorwaarden zijn aanwezig, de technologie is klaar. Toch hangt de doorbraak af van externe factoren. Hoe is bijvoorbeeld de bereidheid onder ondernemers om te investeren in ICT voor hun opleidingen?"
De beslissing om de cursusboeken op te bergen en de lesstof via intranet of CD-rom naar het brein van de werknemer te transporteren, vereist een goede afweging. Deze verandering heeft namelijk organisatorische gevolgen. Masie geeft aan dat gebruik van ICT leidt tot een decentralisatie van de cursusactiviteiten. "De meeste organisaties beschikken over grote training-departementen. In de toekomst verdwijnen deze afdelingen grotendeels, omdat de medewerkers via de computer op hun bureau de cursus kunnen volgen." Verder vergroot de invoering van ICT-leermiddelen de verantwoordelijkheid van de werknemers. "Ze stellen voortaan zelf hun programma samen. Nu moeten de werknemers nog om toestemming vragen als ze een training willen volgen."

Boeken

Elliott Masie twijfelt er niet aan dat het gebruik van technologie bij de opleidingen de komende jaren zal toenemen. Met name de hand-computers zullen de werknemer volgens Masie nog meer in staat stellen om onafhankelijk van tijd en plaats de lesstof tot zich te nemen. De Amerikaan verwacht niet dat de leerboeken verdwijnen. "Boeken zullen altijd een rol blijven spelen." Aangezien werknemers in staat willen zijn de literatuur regelmatig in kleine porties door te nemen in plaats van eens per jaar een geheel boek door te moeten ploegen, zal de index een grotere rol gaan spelen. "Indices van boeken moeten op Internet verschijnen, zodat cursisten precies kunnen zien welk boek ze nodig hebben en in welk hoofdstuk ze kunnen kijken om de stof voor die dag te lezen."
De taak van de docenten zal veranderen. Nu moeten ze voornamelijk lesgeven en de cursisten wegwijs maken in de stof. Als ICT onderdeel van de educatie gaat uitmaken, moet de docent voornamelijk de deelnemers motiveren. "Computers zijn nu eenmaal niet in staat om cursisten enthousiast te maken voor een onderwerp."

Trends in VS

De onderwijsdeskundige zegt dat in de Verenigde Staten momenteel drie vormen van studeren de boventoon voeren: samenwerkend studeren, leren met behulp van simulaties en case-studie. Alleen in de laatste vorm speelt de technologie geen rol. Studenten krijgen hierbij een praktijk-project, dat hen dwingt de juiste kennis te eisen. Bij het samenwerkend leren, spelen technologieën als video-conferencing en audio over Internet een rol. Bij simulaties gaat het om software die vergelijkbaar is met strategische spellen als Simcity.
Het opleiden van werknemers betekent vaak investeren voor een concurrent. De medewerker is namelijk na het volgen van cursussen een stuk aantrekkelijker op de arbeidsmarkt en het komt voor dat ze zich laten verleiden door een bod van een concurrent. Masie erkent dit risico. "Toch denk ik dat de meeste werknemers juist bij bedrijven blijven die veel aandacht aan opleidingen besteden. De mogelijkheid om te kunnen leren speelt een grote rol bij het bepalen van een keuze voor een werkgever. Natuurlijk druppelen er altijd mensen weg, maar al met al loont de investering."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.