NWO wil extra stimulering voor nieuw kennisbeleid

DEN HAAG - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil de komende vijf jaar 150 miljoen gulden extra investeren in universitair onderzoek. Meer dan de helft van dit bedrag (90 miljoen) is nodig om samenwerkingsprojecten, zogenaamde 'allianties', van de grond te brengen. Daarnaast pleit men voor 30 miljoen gulden extra voor investeringen in wetenschappelijke apparatuur en supercomputers.

Dit staat te lezen in het 'Meerjarenplan 1997-2001', dat vorige week is verschenen. Het meerjarenplan borduurt voort op de vorig jaar uitgebrachte beleidsnota 'Kennis Verrijkt'. Daarin ontwikkelde NWO het idee om strategische afspraken te maken met universiteiten. In het Meerjarenplan wordt dit idee gekoppeld aan de wens van de overheid en het bedrijfsleven om tot een betere samenwerking te komen. Het Alliantie-programma is een concrete invulling van die wens. In de komende vijf jaar wil NWO, in aanvulling op de bestaande afspraken, komen tot zo'n 35 strategische allianties met de dertien Nederlandse universiteiten en de ongeveer honderd erkende onderzoekscholen.
Naar aanleiding van een evaluatie van het supercomputing-beleid die vorige maand door een internationale commissie is uitgebracht, beraadt NWO zich nu over de keuze van de toekomstige supercomputers en de wijze waarop deze het beste kunnen worden beheerd en gebruikt. Extra investeringen in wetenschappelijke apparatuur en supercomputers acht men noodzakelijk voor verdergaande versterking van onderzoek. Zij bepleit een budgetuitbreiding voor dit doel met 30 miljoen gulden. Met een deel van dat geld zal de NWO-stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) nieuwe hardware kunnen inzetten ten behoeve van wetenschappelijke High Performance Computing-activiteiten. Ondermeer voor parallel rekenen, transactie-processing en de ontwikkeling van virtual reality tools.
In de loop van dit jaar zal de Cray C90, die bij de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (Sara) staat opgesteld, aanzienlijk worden uitgebreid om te kunnen meegroeien met de huidige vraag naar MPP-capaciteit. Vervanging is pas in 1999 aan de orde. Daarvoor zal een open competitie worden uitgeschreven. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-31T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.