Nederland krijgt topinstituut telematica

Nederland krijgt een technologisch topinstituut voor telematica. Het kabinet heeft daartoe definitief besloten. De ministerraad volgt het advies van de Commissie van Wijzen om vier topinstituten op te richten. Behalve voor telematica komen er technologische topinstellingen voor polymeren, metalen en voeding.

Het Telematica Research Centrum (TRC) op het terrein van de Universiteit Twente wordt de spil waaromheen het topinstituut voor telematica gaat draaien. Het TRC wordt penvoerder van dit initiatief.
De vier initiatieven tot topinstituten waren in een eerdere fase al onder voorwaarden goedgekeurd door de betrokken ministers. Inmiddels hebben deelnemende bedrijven en kennisinstellingen zich financieel gecommitteerd aan het instituut. Verder is de overdracht van bevoegdheden van de betrokken kennisinstellingen naar de topinstituten nu geregeld. Daarmee is voldaan aan de gestelde voorwaarden.

Strategisch belang

De technologische topinstituten gaan zich bezighouden met fundamenteel-strategisch research van internationaal hoog niveau op onderzoeksgebieden die van strategisch belang zijn voor de Nederlandse economie. Ze bouwen daarbij voort op sterke punten in de Nederlandse kenniswereld. Bovendien gaan zij hoogwaardige opleidingen op post-doctoraal niveau verzorgen. Met deze technologische topinstituten wil het kabinet de banden versterken tussen het publiek gefinancierde onderzoek en het bedrijfsleven. Volgend jaar zullen de vier instituten samen al voor zo'n 70 miljoen gulden aan fundamenteel onderzoek doen, oplopend tot zo'n 85 miljoen gulden in 2000. Het kabinet financiert hiervan maximaal 50 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-16T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.