'Document- en werkstroombeheer verdient aparte opleiding'

Manager Wim Hamers strijdt voor erkenning vakgebied

Het vak Document- en werkstroombeheer verdient een aparte plaats in het opleidingenaanbod van hogescholen en universiteiten. Dit zegt Wim Hamers, manager op dit terrein bij Unisys Nederland. Hij werkt al namens de Vereniging ICT Nederland aan de introductie van een certificeringsprogramma voor professionals op dit vakgebied.

Document- en werkstroombeheer is nog niet als vakgebied erkend", aldus Wim Hamers. "Terwijl er toch sprake is van een enorme groei. Op dit moment zijn er ongeveer 3500 mensen op dit gebied werkzaam, maar dit aantal neemt snel toe. Bij Unisys Nederland richten veertig mensen zich volledig op dit terrein. Ik denk dat er in de loop van 1999 nog zeker twintig bijkomen."
De erkenning van een vak hangt in grote mate af van het opleidingenaanbod van de educatieve instellingen. Als universiteiten en hogescholen geen curriculum samenstellen voor een vakgebied, dan blijft erkenning vrijwel altijd uit. Het stoort Hamers dat document- en werkstroombeheer bij hogescholen en universiteiten slechts onderdeel uitmaakt van andere vakken. "Universiteiten zeggen bijvoorbeeld dat ze niet voor elk product van de leveranciers een apart curriculum kunnen samenstellen. We moeten de vakgroepen dus overtuigen."

Amerika

Hamers nam zelf met zijn collega Ger de Waard de proef op de som, toen hun baas aangaf dat ze een opleiding moesten volgen. Na lang zoeken vonden ze uiteindelijk een geschikte training in Ame rika. De studie leverde het tweetal zelfs een officieel certificaat op. Hiermee zijn ze de enige gecertificeerden op dit vakgebied in Nederland en mogen de titel Cdia (Certified Document Imaging Architect) achter hun naam zetten. Tot voor kort waren ze zelfs uniek in Europa, maar het schijnt dat nu ook een of andere Fransman de opleiding heeft volbracht.
In Nederland is geen certificeringsprogramma voor handen op het gebied van document- en werkstroombeheer. Een dergelijk programma kan voor veel duidelijkheid zorgen, meent Hamers. "In Amerika vraagt de overheid bij elke aanbesteding hoeveel gecertificeerde professionals de organisatie in huis heeft. Bedrijven kunnen dit aantal zo invullen. Ook bij Europese aanbestedingen van de Nederlandse overheid wordt naar de capaciteiten van de medewerkers gevraagd. Dan krijgt de overheid vele pagina's terug, vol met cursussen, trainingen en ervaringen die de medewerkers hebben opgedaan. Dit schept onduidelijkheid. Een organisatie moet precies aan kunnen geven hoeveel gecertificeerden er in huis zijn. Dit maakt de kwaliteit meetbaar."

Programma

Namens de Vereniging ICT Nederland probeert Hamers het cerificeringsprogramma naar Nederland te halen. "Ik herzie nu het lesmateriaal en pas het aan voor de Europese situatie." Tevens voert hij regelmatig overleg met hogescholen en universiteiten, waar hij gastcolleges verzorgt. "We werken nu aan een lesboek voor de hogeschool."
De universiteiten reageren vooralsnog terughoudend. Op Internet vond Hamers echter een curriculum voor het vak aan een Australische universiteit. "Om de vingers bij af te likken", zegt hij. Met het materiaal dat hij gevonden heeft stapt Hamers naar de Nederlandse universiteiten. "Nu hebben we een voorbeeld en materialen." En dan lijkt erkenning nabij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-14T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.