Syntegra gelooft in flexibele arbeidsvoorwaarden

Wervingscampagne moet vijfhonderd nieuwe medewerkers opleveren

Systeemintegrator Syntegra wil dit jaar ongeveer vijfhonderd mensen aannemen. Dit zegt Wilbert Kieboom, sinds januari directeur van het bedrijf. Om de werving kracht bij te zetten, introduceert de dochter van British Telecom (BT) in mei een flexibel pakket van arbeidsvoorwaarden. Verder streeft de onderneming naar een grotere naamsbekendheid.

Vanaf volgende maand kunnen de werknemers bij Syntegra jaarlijks een eigen pakket van arbeidsvoorwaarden samenstellen. Dit zogenaamde 'Choice'-programma past de onderneming al toe in Engeland, waar het systeem positief is ontvangen. Nu zal de Nederlandse vestiging het programma ook aan de werknemers introduceren. "Een oudere werknemer hecht misschien wat meer aan een goede pensioenregeling. Jonge medewerkers vinden in veel gevallen een auto belangrijker. Ze kunnen zelf hun voorkeuren aangeven. Verder is het mogelijk om vakantiedagen te kopen of te verkopen", legt Kieboom uit.

Campagne

Syntegra zet dit programma in tijdens de uitgebreide wervingscampagne, die de onderneming onlangs is gestart. De integrator spreekt de kandidaten regelmatig via de radioboodschappen toe en adverteert in diverse bladen. "Ons doel is tweeledig; naast het aantrekken van nieuwe werknemers, willen we ook onze naamsbekendheid verbeteren." Uit een onderzoek van de onderneming blijkt namelijk dat 50 procent van de automatiseerders wel van Syntegra heeft gehoord, maar niet weet waar het voor staat. Kieboom hoopt dat de campagne ongeveer vijfhonderd nieuwe medewerkers oplevert. In het eerste kwartaal heeft Syntegra al 150 nieuwelingen gecontracteerd. "Onze aantrekkingskracht ligt onder andere in de mogelijkheden die we kunnen bieden voor een internationale carrière. Verder hebben we met British Telecom een gezonde moeder, hetgeen de continuïteit waarborgt. Ook als de hoogconjunctuur afneemt."

Hoog verloop

De directeur heeft ruim drie maanden de eindverantwoordelijkheid bij de Nederlandse vestiging van Syntegra. Bij zijn aantreden in januari trof hij een organisatie aan die een roerige periode achter de rug had. In 1997 ging het door BT overgenomen Rijnhaave, een groep van meer dan twintig bedrijven, onderdeel uitmaken van Syntegra. Bovendien stapte het management van de onderneming in september op. Het personeelsverloop was vorig jaar erg groot, ongeveer 15 procent. "Dat is verklaarbaar. Na een overname gaan veel mensen zich bezinnen. En een wisseling in het management draagt ook niet bij tot een verlaging van het verloop", aldus Kieboom. Hij wil de personeelsuittocht terugbrengen tot ongeveer 6 procent. Om dit te bereiken zal de onderneming veel aandacht besteden aan de begeleiding van werknemers. "We moeten in kaart brengen wat de mensen precies willen. Verder organiseren wij veel bijeenkomsten voor het personeel, waarbij we onze strategie uiteenzetten. Elke werknemer moet in vijf minuten de organisatie kunnen neerzetten bij klanten."

Nieuw management

Kieboom, voorheen ondermeer werkzaam als vice-president voor de Europese verkoop- en marketingafdeling van Tandem, heeft in het eerste kwartaal al een flinke stempel op de organisatie gedrukt. Hij heeft een nieuw managementteam neergezet van "zware jongens die in staat zijn de organisatie te runnen". Het team heeft ondermeer de opdracht om de contacten met het Engelse hoofdkantoor te verbeteren. "Bovendien moeten we een strikter beleid voeren en duidelijke keuzes maken", verklaart Kieboom. De directeur wil de kleinere afdelingen van Syntegra integreren tot een groter geheel om doelmatiger te werken. Daarnaast werkt hij hard aan het verbeteren van de consultancy-tak van de onderneming. "Vanuit de markt is er een grote vraag naar consultants." Kieboom gaat ervan uit dat Syntegra middels een overname deze dienst binnenhaalt. "We hebben een aantal kandidaten op het oog."

Scholing

Syntegra beschikt over een eigen opleidingsinstituut. Geworven afgestudeerden van een universitaire of hbo-opleiding doorlopen hier een scholingstraject van drie tot vier maanden. Ook de IT-professionals keren regelmatig terug in de schoolbanken. Tevens leidt Syntegra werknemers van klanten op. "We proberen onze mensen zo breed mogelijk op te leiden en ons cursusaanbod af te stemmen op de veranderingen in de markt." Kieboom benadrukt dat Syntegra voorlopig aan veel mensen werk kan bieden . "Er ligt nog voor jaren werk op ons te wachten." Hij onderschrijft het gevaar dat concurrenten de bij Syntegra opgeleide mensen wegkapen. "Dat gevaar bestaat altijd. Daarom moeten wij proberen een omgeving te creëren waarin de mensen zich thuis voelen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-24T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.