IT'ers en bedrijfsprocessen (Mark Plekker)

VNU Business Publications, uitgever van onder andere Computable, brengt sinds 1984 in een tweejaarlijkse frequentie de automatiseringsmarkt in kaart. Branche-onderzoek Automatiseringsmarkt (BAM) heet deze verkenning. Om het jaar is een te lage frequentie, gegeven de snelle ontwikkelingen binnen de automatisering. Vandaar dat het BAM nu jaarlijks de vinger aan de pols houdt.

Al een paar jaar achtereen wordt geroepen dat de monomane automatiseerder zijn langste tijd heeft gehad. Zonder gedegen kennis van bedrijfsprocessen kom je er niet meer. Ik heb zelf de neiging te stellen dat de vader hier de wens van de gedachte is. De praktijk van alledag is een andere. Sterker nog in veel gevallen worden mensen in de automatisering aangesteld die noch kennis van bedrijfsprocessen, noch kennis van automatisering hebben. Denk aan de talloze omscholingsprojecten.
Wat als een paal boven water staat en ook uit het onderzoek blijkt, is dat echte automatiseerders met fatsoenlijke IT-scholing een steeds hogere opleiding achter de rug hebben. Die opleidingen hebben inmiddels wel oog gekregen voor het belang van kennis van bedrijfsprocessen. Of dit tot een dienstbare houding leidt is de vraag. Veel automatiseerders menen - nu zij op de hoogte zijn van hoe zaken worden gedaan - dat de bedrijfsprocessen anders moeten worden ingericht. Zo dwingen zij managers - die kunnen lezen en schrijven met de huidige bedrijfsregels - kennis op te doen van automatisering. Deze willen kosten wat het kost voorkomen dat het de IT'ers zijn die zeggen hoe zij het beste kunnen werken. Het zal nog enige jaren duren voordat er een duurzaam evenwicht is tussen IT en bedrijfsproces.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.