Certificaten maken Linux-beheer professioneler

Organisatie zet zich in voor programma

Het Linux Professional Institute werkt aan een certificatie-programma voor de Linux systeembeheerder. Tom Peters van het instituut ziet in certificering een goed middel om voldoende mensen beschikbaar te krijgen die gespecialiseerd zijn in beheer van Linux-systemen.

Het instituut is een organisatie van mensen die werken met Linux en vinden dat een gestandaardiseerd en internationaal certificatie-programma nodig is om duidelijkheid te scheppen over de taken en kwaliteiten van een systeembeheerder. Deze non-profit organisatie hanteert bij de opzet van het programma een methode die doet denken aan de totstandkoming van het besturingssysteem zelf. De groep nodigt alle geïnteresseerden uit de Internet-pagina (http://www.lpi.org) te bezoeken en vragen te beantwoorden. Op deze manier verzamelt het instituut informatie over de functie van de Linux systeembeheerder. "Wij zoeken naar een breed model, dus willen wij informatie van zoveel mogelijk kanten vergaren", verklaart Tom Peters.

Gebruik

Het Linux Professional Institute speelt met dit initiatief in op het toenemende gebruik van Linux. Steeds meer bedrijven hanteren dit platform-onafhankelijke besturingssysteem in hun bedrijfskritische toepassingen. Uiteraard zijn er mensen nodig die de op Linux gebaseerde systemen goed kunnen beheren. "Er zijn veel hobbyisten die met de computer werken en spelenderwijs Linux onder de knie krijgen. Verder kunnen ook mensen met Unix-ervaring vrij makkelijk met Linux werken. Het beheer van Linux-systemen verschilt niet zoveel van het normale Unix-beheer." Aangezien het gaat om mensen met verscheidene achtergronden, moet certificering orde in deze chaos scheppen.

Taken

De initiatiefnemers zoeken eerst uit wat de taken zijn van een Linux systeembeheerder. "We ontvangen reacties uit alle hoeken en gaten van de wereld. Uiteindelijk kwamen we uit op een lijst van vijfhonderd taken", zegt Peters. Momenteel analyseren de betrokkenen welke taken van belang zijn.
Peters verwacht dat aan het eind van de zomer de eerste examens beschikbaar zijn met bijbehorende certificaten. "Wij ontwikkelen dit zelf. We hebben een aantal psychometrici in huis die deze taak voor hun rekening kunnen nemen." Een nog onbekend professioneel exameninstituut zal vervolgens garant staan voor de uitvoering. De onderhandelingen hierover zijn gaande.

Standaard

Een probleem is dat meer certificatie-programma's ten tonele verschijnen. Normaal gesproken bepaalt de leverancier welk model de standaard wordt. Voor Linux is er echter geen autoriteit die de standaard vaststelt. "De marktwerking zal dit vanzelf bepalen", denkt Peters. "Als de bedrijven op een gegeven moment ons model kiezen, dan groeit het vanzelf uit tot standaard."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-16T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.