IT vraagt steeds meer van beroepsbevolking

Flexibilisering funest voor aanpassingsbereidheid

DEN HAAG - Onder invloed van informatie-technologie (IT) ontstaat in Nederland een kenniseconomie, waarbij steeds hogere eisen worden gesteld aan de beroepsbevolking. De vraag gaat uit naar beter geschoolde werknemers. De enorme opkomst van flexibilisering is allerminst bevorderlijk voor de aanpassingsbereidheid, aldus de Sociaal-Economische Raad.

Dat mensen tijdens hun werk hoogwaardige kennis en vaardigheden opdoen is belangrijk. De felle concurrentie, vooral veroorzaakt door toepassing van IT en de mondialisering van de economie, vraagt veel van het aanpassingsvermogen van mens en bedrijf. Dit stelt de Commissie Economische Deskundigen (CED) van de SER in het rapport 'Arbeidsmarkt, informatie-technologie en internationalisering'. De economische deskundigen onder leiding van prof. dr Ad Kolnaar waarschuwen daarin dat de flexibiliseringstrend voor werknemers en werkgevers nadelig kan uitpakken.
Het zou ronduit een fabeltje zijn dat flexibilisering per definitie de aanpassingsbereidheid vergroot. Aanpassing die noodzakelijk is om de snelle veranderingen in de internationale economische verhoudingen bij te houden, zoals de opkomst van de informatie-technologie en de toenemende vervlechting met de wereldeconomie.

Averechts

Flexibilisering kan een antwoord zijn op de uitdagingen die voortvloeien uit de aanpassing, maar kan ook averechtse gevolgen hebben. Neem het probleem van de tijdelijke werknemer. Welke werkgever wil investeren in opleiding en training van personeel dat niet tot de harde kern van vaste medewerkers behoort. Uitzendkrachten, parttimers en mensen met een tijdelijke of flexibele arbeidsrelatie hangen er vaak maar wat bij. Alleen de vaste kern krijgt alle kansen zich verder te bekwamen.
Zo dreigt een tweedeling in de arbeidsmarkt te ontstaan. De top-economen van de SER vrezen dat er naast een elite met goedbetaald vast werk, een massa mensen komt met veelal lager betaalde, tijdelijke banen. Anderzijds bestaat het gevaar dat arbeidskrachten van buiten de organisatie weinig lust hebben om door te leren voor moeilijker functies. Als hun carrière met veel onzekerheden is omgeven, zullen ze gauw voor het snelle geld kiezen in plaats van in studie te investeren. Dat is funest voor het aanpassingsvermogen dat in deze tijd van opkomende informatie-technologie en internationalisering zo noodzakelijk is. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-04-05T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.