Informatica in de lift

Aantal vooraanmeldingen voor ict-opleidingen stijgt

Het aantal vooraanmeldingen voor ict-opleidingen in Nederland groeit. Na de instorting vorig jaar laten de cijfers van de IB Groep over het eerste kwartaal 2005 een opleving zien.

De universitaire opleidingen Informatica hadden in week elf twee vooraanmeldingen meer ontvangen dan in dezelfde periode vorig jaar. Informatiekunde scoorde zeven vooraanmeldingen meer en Kunstmatige Intelligentie negen. Eén van de uitschieters is de Universiteit Utrecht. Volgens onderwijsdirecteur informatica en informatiekunde Lex Bijlsma is er niets bijzonders gedaan om extra studenten te trekken. "Er is niet zozeer sprake van een stijging als wel van een voorzichtig opkrabbelen na een grote daling vorige jaar. De enige bijzondere factor die ik kan bedenken die de toeloop naar Utrecht dit jaar heeft bevorderd, zijn de lovende woorden in de Keuzegids Hoger Onderwijs."
Een andere uitschieter is de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vooral het aantal vooraanmeldingen voor Informatiekunde is gestegen (van twee naar negen). Studiecoördinator Vera Kamphuis: "De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in het inhoudelijk ontwikkelen en profileren van onze opleidingen, vooral voor de relatief nieuwe opleiding informatiekunde. Daarnaast hebben we gepoogd duidelijk te maken waarom er volgens ons voor informatiedeskundigen en informatici een belangrijke rol is weggelegd bij toekomstige ontwikkelingen in de digitale samenleving." Volgens Kamphuis wordt vaak gedacht dat it over het hoogtepunt heen is. "De inbedding van it in de digitale samenleving groeit echter alleen maar. Daardoor is er de komende jaren een toenemende behoefte aan experts die deze samenleving helpen vormgeven".

Te vroeg

Opvallend is de daling van het aantal vooraanmeldingen voor de opleidingen Technische Informatica: van 129 naar 94. Karen Collet, persvoorlichter van de Technische Universiteit Delft, vindt het te vroeg. "De vooraanmeldingen zeggen niet zoveel over het uiteindelijke aantal aanmeldingen. De afgelopen jaren melden studenten zich steeds later aan. Ik denk daarom dat de huidige tendens niet doorzet." De TU verwacht voor het komende studiejaar (2005/2006) hetzelfde aantal studenten als er nu staan ingeschreven voor Technische Informatica (1002). "Over twee weken hebben we voorlichtingsdagen. Daar willen we laten zien hoe interessant en leuk de opleiding is."
Waar de universitaire studies zich kunnen verheugen op grotere aantallen vooraanmeldingen, noteren de hbo's die ict-onderwijs bieden een daling. Voor Bedrijfskundige Informatica is het aantal vooraanmeldingen redelijk gelijk aan 2004. Ook bij het hoger beroepsonderwijs is het animo voor Technische Informatica gedaald (van 255 naar 193). Informatica spant de kroon met 566 vooraanmeldingen in 2004 en 469 nu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-08T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.