Cepis introduceert computerrijbewijs

De vereniging van informatica beroepsverenigingen in Europa (Cepis) heeft het initiatief genomen voor een Europees computerrijbewijs. Dit moet groepen als werkenden, werkzoekenden, docenten en studerenden vaardigheid geven in het omgaan met informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Met financiële steun van de Europese Commissie is in Ierland de ECDL Foundation opgericht - Ecdl staat voor European Computer Driving License - die de examenvragen beheert en de omschrijving van de exameneisen uitgeeft.
Om te slagen voor het rijbewijs moet de kandidaat een theoretisch examen en zes praktijktesten met goed gevolg afleggen. De theorie omvat de basisbegrippen uit de ICT. De praktijktesten bestaan uit ondermeer het omgaan met een databasetoepassing, een spreadsheet-programma, een tekstverwerker, een grafisch pakket en netwerken. Deze programmatuur is niet merkgebonden.
De omschrijving van de exameneisen is in principe voor ieder land gelijk. "De kern ligt vast, maar er is wel ruimte voor een verschillende uitwerking per land", zegt Anneke Hacquebard, voorzitter van de afdeling educatie van het Nederlands Genootschap voor Informatica (NGI) dat ook lid is van Cepis. Van de bij de Cepis aangesloten landen hebben tot nu toe, behalve Nederland, ook Engeland, Ierland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland definitief besloten tot de invoering van het rijbewijs. Oostenrijk, Italië en Hongarije hebben een intentieverklaring afgegeven.
De Cepis-leden toetsen de vragen en de exameneisen en rapporteren aan de Ecdl Foundation. Ieder bedrijf mag de voor het rijbewijs benodigde opleiding geven. Opleiders hebben wel een certificaat nodig om het examen af te nemen. Het NGI kijkt samen met het betreffende bedrijf of het aan de eisen voldoet. De kosten van het certificaat zijn nog niet bekend maar kunnen per land flink uiteenlopen. Ook de kosten van het examen liggen nog niet vast. YG

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-28T00:00:00.000Z Yvonne Geiss