Krappe arbeidsmarkt stimuleert certificering

Exameninstituut Exin ziet inschrijvingen groeien

Exameninstituut Exin spint garen bij de krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders. De organisatie nam in 1999 veel meer examens af dan in voorgaande jaren en deze groei zal ook in 2000 doorzetten. "Werkgevers raken steeds meer bewust van het belang van certificering", aldus woordvoerster Annemarie Bosschaart.

Het nationale exameninstituut nam in 1999 bijna 35.000 examens af, een toename van vijfduizend in vergelijking met een jaar eerder. De grote vraag naar geschoolde automatiseerders is de voornaamste reden van deze groeiende belangstelling voor certificering.
Volgens directeur Joep van Nieuwstadt komt het steeds minder vaak voor dat IT'ers door de druk op de arbeidsmarkt afzien van een examen. "Het gebeurt natuurlijk nog wel, met name in het midden- en kleinbedrijf. Maar veel grote bedrijven eisen van hun werknemers dat zij zich certificeren."

Beheer

De deelname aan de Itil-examens steeg in 1999 het meest. Deze standaardopleiding voor IT-beheer mag zich in een enorme populariteit verheugen. Exin nam vorig jaar in Nederland 6200 van dit soort examens af, een stijging van 35 procent. Daarnaast was Exin ook in het buitenland actief, omdat Itil een internationale standaard is.
De populariteit van de cursussen die betrekking hebben op 'beheer', is volgens Lex Hendriks, productmanager Itil bij Exin, een gevolg van het feit dat veel bedrijven de laatste jaren informatiesystemen in gebruik hebben genomen. Nu breken deze gebruikers zich het hoofd over het beheer van de systemen. Deze ontwikkeling heeft de belangstelling voor Itil enorm aangewakkerd. "En dan loopt Nederland hiermee ook nog voorop", zegt Hendriks.

Eerste generatie

Aan deze toenemende vraag komt volgens de productmanager voorlopig nog geen einde. De eerste generatie beheerders, die het certificaat inmiddels op zak heeft, wil zich nu verder ontwikkelen. Met name deze gecertificeerde automatiseerders zullen met hun ambities opnieuw verantwoordelijk zijn voor de verwachte toename van de Itil-examens.
Hendriks ziet daarnaast nog een stimulans voor de beheersopleidingen. Veel ondernemingen besluiten de beheerafdelingen en rekencentra te verzelfstandigen of het werk uit te besteden. De afnemers willen erop kunnen rekenen dat de beheerders die zij inhuren van goede kwaliteit zijn. Een certificaat biedt hiervoor een zekere garantie.

Ambi

De populariteitsstijging van Ambi, een basisdiploma voor informatiekunde, was een stuk kleiner. In 1999 schreven 7250 mensen zich in voor een examen. Een groei van 5 procent. In 1998 was de stijging nog 35 procent. Voor dit jaar verwacht Exin weer een toename van 10 procent.
Voor het Praktijkdiploma Informatica (PDI) schreven zich dit jaar 10.500 mensen in. In 2000 rekent Exin op 14.000 aanmeldingen. Dit certificaat is met name geschikt voor starters.
Exin is optimistisch over de toekomst. De krapte op de arbeidsmarkt duurt voort en ook de initiatieven om mensen uit andere sectoren om te scholen tot automatiseerders stimuleren de vraag naar certificaten. Van Nieuwstadt is nauw betrokken bij de uitvoering van de aanbevelingen die de taakgroep Werken aan ICT vorig jaar presenteerde. "Wij moeten vooral de ICT-kwalificaties doorzichtig maken door de eindtermen van de opleidingen te vergelijken. Hierdoor nemen wij de huidige wildgroei aan diploma's weg."
Uiteindelijk zal dit in de ogen van de Exin-directeur leiden tot een opleidingscertificaat dat vergelijkbaar is met een rijbewijs. In dit persoonlijke document staat welke opleidingen een automatiseerder heeft gevolgd en op welke manier hij zijn vaardigheden heeft bijgehouden of uitgebreid. "Maar dat duurt nog een aantal jaren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-03T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.