IT wil maar niet sexy worden (Mark Plekker)

Vorige week lieten we aan de hand van cijfers zien hoeveel studenten informatica er op dit moment in de collegebanken zitten. Er was sprake van een stijgende lijn. Maar de inkt was nog niet droog of nieuwe cijfers toonden dat deze trend, waar we o zo blij mee waren, alweer ten einde is.

De jongste cijfers laten zien dat zich voor het komende studiejaar, maar liefst 10 procent minder studenten aanmelden voor een informaticastudie aan de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente. Opvallend is dat de algemene universiteiten met een informatica-opleiding de belangstelling onder vwo'ers nog wel weten vast te houden. Het woord 'technisch' lijkt daarmee zijn vernietigende werking op de belangstelling onder potentiële studenten nog niet te hebben verloren. In Twente geven ze de moed al op. Immers, zo redeneren zij, juist technische studenten zijn punctueel in het tijdig aanmelden. Tussen nu en de opening van het nieuwe academiejaar in september zal de belangstelling niet aantrekken.
We moeten constateren dat opleving tijdelijk was. Informatietechnologie is slechts voor een uiterst select groepje jongeren een aantrekkelijke sector om in te werken. Hoe overspannen de arbeidsmarkt in dit segment ook is en hoe groot de lease-auto's ook zijn. De geflopte campagne Kies Exact van een paar jaar geleden vormde hiervoor het levende bewijs.
Exact, techniek, IT; het zijn niet de termen waar vwo'ers warm voor lopen. Dit is verontrustend omdat onze samenleving aan elkaar hangt van de informatietechnologie.
Het goede nieuws is voor diegenen die wel voor IT kiezen: zij behoren de rest van hun leven tot een zeer exclusief en goed gesalarieerd smaldeel van de samenleving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.