Erasmus en ME&Y in opleiding voor managers

Nieuw profiel: ICT-directeur is marketing-specialist

De moderne ICT-directeur is een 27-jarige marketingdeskundige, die niet altijd over technische kennis beschikt. Dit blijkt uit een onderzoek van Moret Ernst & Young Interimmanagement. De Erasmus Universiteit start samen met het adviesbedrijf een nieuwe leergang, met het doel voldoende mensen op te leiden die voldoen aan het nieuwe profiel.

Directies van bedrijven lopen nog steeds niet warm voor informatietechnologie en besteden hieraan dan ook onvoldoende aandacht. Het bepalen van IT-beleid ligt meestal in handen van één manager. Dit bleek al uit een onderzoek van onderzoeksbureau Nolan Norton, waarover Computable vorig jaar publiceerde. De directeur voor ICT-beleid is over het algemeen een technicus. "IT is vaak het speeltje van de controller binnen het bedrijf", zegt J. Verschuur van Moret Ernst & Young.
Volgens het moderne profiel moet de nieuwe topman voor automatisering beschikken over kwaliteiten die verder reiken dan het organiseren van de automatiseringsafdeling. De technische aspecten zijn van ondergeschikt belang. Het gaat volgens de adviseurs van Moret om leiderschap, strategisch inzicht en het kunnen integreren van ICT.

Initiatief

Om in te spelen op de bevindingen, nam het bedrijf het initiatief om samen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam een opleiding te starten, die mensen moet scholen tot managers die voldoen aan het moderne profiel. "De ICT-manager in 2003 is een heel ander persoon dan de huidige hoofd automatisering", aldus L. Witvliet van Moret. Volgens professor H. Oppeland van de Erasmus is de behoefte aan de nieuwe opleiding groot en liggen er stapels werk op de nieuwe ICT-managers te wachten. "Bij sommige grote banken staat IT maar twee keer per jaar op de agenda."
Witvliet meldt dat andere bedrijven zich kunnen aansluiten bij het initiatief.

Ervaring

De nieuwe postdoctorale opleiding, Young Strategic ICT Leadership, start in mei. In totaal kunnen 25 managers aan deze leergang aan de Erasmus Universiteit deelnemen. Studenten dienen over ongeveer tien jaar ervaring te beschikken. De opleiding concentreert zich ondermeer op onderwerpen als strategisch denken, ICT-visie, management van projecten, ICT-organisatie en -implementatie. Consultants van Moret Ernst & Young verzorgen een uitgebreide coaching van de deelnemers. Het is de bedoeling dat de studenten uit alle delen van de wereld komen. De voertaal is dan ook Engels. Professor P. Verhaegen van de Erasmus Universiteit noemt de nieuwe opleiding een 'paradepaardje', die inspeelt op trends als een leven lang leren en de toenemende samenwerkingen tussen universiteit en bedrijfsleven. Kosten voor de deelnemers: 24.830 gulden exclusief BTW.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Michiel Couzy