Belangstelling voor studies blijft dalen

AMSTERDAM - De animo voor een studie in het academisch en hoger beroepsonderwijs lijkt komend jaar opnieuw te dalen. Het aantal vooraanmeldingen dat in januari is geteld, ligt gemiddeld 12 procent lager dan vorig jaar. De Universiteit Twente spant wel de kroon. Daar is de daling ten opzichte van 1995 bijna 30 procent.

Deze gegevens heeft de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) in Groningen bekend gemaakt. Volgens de IB-Groep is het echter nog te vroeg om uit deze cijfers definitieve conclusies te trekken. Studenten blijken zich steeds later in het jaar aan te melden.
De TU Twente is met een daling van bijna 30 procent voorlopig de grootste verliezer. Vorig jaar meldden zich voor Enschede 19 procent minder studenten aan dan in 1994. Voor vijf universiteiten daalt de belangstelling een stuk minder dan vorig jaar. De Landbouw Universiteit laat zelfs een stijging zien. De Technische Universiteit Eindhoven laat een daling zien van 0,7 procent ten opzichte van 24 procent vorig jaar. Bij de Erasmus Universiteit liepen de aanmeldingen 1 procent terug. De Universiteit van Amsterdam vertoont een daling van 11,7 procent in de vooraanmeldingen ten opzichte van vorig jaar. Zij trekt minder studenten dan de universiteiten in Utrecht, Tilburg en Groningen.
'Sombere vooruitzichten', zo stelt UT Nieuws, het weekblad van de Universiteit Twente, 'Temeer daar de directe concurrenten Delft en Eindhoven geen of minder last hebben van dalende vooraanmeldingen.' Op de vraag waarom de animo voor een studie in Twente nog steeds daalt, heeft men in Enschede geen duidelijk antwoord.
De vooraanmeldingen voor de informatica-studies laten een divers beeld zien: in Twente zijn deze gedaald; in Delft en Eindhoven is een kleine stijging te zien. Dat geldt ook voor de opleiding Informatietechniek in Eindhoven. CZ

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-26T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.