Universiteit Eindhoven start project telecolleges

Professoren doceren meerdere groepen tegelijk

Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) is gisteren het eerste telecollege gegeven. De docent is hierbij via een grootbeeld video te volgen door groepen studenten op verschillende locaties. Het project komt voort uit een samenwerkingsovereenkomst tussen de TUE en de Universiteit van Antwerpen.

De samenwerkende universiteiten werden vorig jaar geconfronteerd met een praktisch probleem. Professor Jan Paredaens kon door zijn nieuwe functie als decaan aan de Antwerpse universiteit geen colleges meer geven in Eindhoven. De TUE wilde de studenten zijn colleges echter niet ontnemen. Om onnodig reizen te voorkomen, besloten de universiteiten gebruik te maken van de techniek van videoconferencing. Hiermee is overigens niet alleen Paredaens geholpen. Ook de colleges die professor Peter Hilbers in Eindhoven geeft, zijn voortaan op deze manier in Antwerpen te volgen.

Camera's

De docenten spreken de groepen vanuit een afzonderlijke locatie toe. In eerste instantie overwogen de universiteiten om een van de groepen lijfelijk aanwezig te laten zijn, terwijl de overige studenten via een videoverbinding contact hebben. De praktijk leerde dat de docenten in deze constructie meer aandacht geven aan de aanwezige studenten en hun aandacht niet in gelijke mate verdelen over beide groepen. Daarom geven de professoren hun college slechts in aanwezigheid van camera's.
In de zaal van waaruit de studenten de colleges volgen, staan eveneens camera's. Deze bieden de docent de mogelijkheid zijn toehoorders te aanschouwen. Bij eventuele vragen zoomt de camera in op de vragensteller, die zijn problemen via een microfoon voorlegt aan de professor. De overheadsheets en andere illustraties zijn beschikbaar op Internet. Tijdens het college kunnen de studenten in Antwerpen en Eindhoven deze Internet-pagina's raadplegen.

Toekomst

De totale kosten van het experiment bedragen anderhalf tot twee ton. Volgens professor Hilbers doen de telecolleges in kwaliteit niet onder voor de lokaal gevolgde lessen. "De docent moet zich wel goed voorbereiden om de interactiviteit met de studenten te bewerkstelligen. Dat is moeilijk als alleen camera's aanwezig zijn. Bovendien is de bewegingsruimte van de spreker beperkt." Hilbers voorspelt een grote toekomst voor de telecolleges. "Op deze manier is transport van docenten niet meer nodig. Bovendien krijgen Universiteiten meer mogelijkheden internationale sprekers uit te nodigen." Volgend jaar kunnen studenten van de twee universiteiten zes colleges op deze manier volgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-16T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.