Randstad verkoopt opleidingscentra

Meer dan honderd mensen krijgen andere functie

Randstad Holding heeft op 1 januari van dit jaar afstand gedaan van zijn IT-opleidingen. Opleider Mind-IT neemt vier van de veertien vestigingen van Randstad Opleidingscentrum (ROC) over voor een symbolisch bedrag. Indirect komen deze centra toch weer bij Randstad terecht. Toch krijgen 113 werknemers een andere baan.

Volgens Eric van den Burg, interim-manager van ROC, behoren de automatiseringsopleidingen voor werknemers van klanten niet meer tot de kernactiviteiten van Randstad. De ICT Academy, het onderdeel van Randstad Automatiseringsdiensten dat de IT-opleidingen voor de eigen werknemers verzorgt, blijft in de huidige vorm voortbestaan.
De overname gaat ten koste van een groot aantal banen. Van de 160 ROC-werknemers gaan er slechts 47 mee naar Mind-IT. Een aantal mensen stapt over naar trainingsinstituut Broekhuis of kiest zelf voor een andere werkgever. Randstad zoekt voor de rest een functie elders binnen de onderneming. Een groot deel zal via Randstad Mobiliteitsdiensten worden gedetacheerd. 'Er vallen geen gedwongen ontslagen', zegt Van den Burg.

Omweg

Hoewel Randstad beweert van de IT-opleidingen voor externe automatiseerders niet tot de kerntaken behoort, komt het onderdeel via een omweg toch weer in handen van het concern. Mind-IT maakt namelijk deel uit van Lan-Alyst Holding, dat weer voor 50 procent in handen is van Randstad Automatiseringsdiensten. Deze detacheerder voor automatiseerders kan dit belang voor het eind van dit jaar uitbreiden tot 100 procent. Zodoende zou de automatiseringsdochter toch weer de beschikking krijgen over de IT-opleidingen.
Van den Burg begrijpt eventuele verwarring over deze constructie, maar geeft aan dat Mind-IT de opleidingen in een vorm giet die wel weer bij Randstad past. Mind-IT biedt het grootste deel van de trainingen namelijk aan flexwerkers aan. Ongeveer 20 procent van de cursussen is bestemd voor automatiseerders van de grootste klanten. Aan deze grootgebruikers wil Randstad wel opleidingen blijven geven.
Een ingewijde ziet de constructie als een vooropgezet spel om het opleidingscentrum eruit te werken en vervolgens Randstad Automatiseringsdiensten via de achterdeur een trainingstak te bezorgen. 'Deze onverkwikkelijke transactie heeft tientallen mensen een onprettige kerst bezorgd.' Randstad spreekt dit tegen.
Van den Burg zegt dat Randstad niet zelf de gedaantewisseling van ROC had kunnen doorvoeren. 'Als wij dit onderdeel sterk hadden verkleind, dan had dit tot sterke demotivatie en vertrek van personeel geleid. Nu hebben wij het toppersoneel kunnen behouden.' De manager geeft aan dat veel werknemers teleurgesteld hebben gereageerd op de verkoop. 'Dit soort stappen doet natuurlijk altijd pijn.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-07T00:00:00.000Z Michiel Couzy