Leerstoel IT-Beheer ontleedt kosten

Onderzoek moet achterhalen hoe de economie van informatiesystemen in elkaar steekt

It-managers bekijken de kosten van it-infrastructuren steeds kritischer. De bijzondere leerstoel IT- Beheer is in het leven geroepen om te onderzoeken hoe de kosten verlaagd kunnen worden. Hoogleraar Philip Powell gebruikt Getronics PinkRoccade als praktijkvoorbeeld.

Bedrijven letten meer en meer op de kleintjes, ook als het gaat om hun it-infrastructuur. Informatiesystemen worden onderworpen aan risico-, waarde- en kostenberekeningen. Om inzicht te krijgen in dergelijke berekeningen roept Getronics PinkRoccade in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen een tijdelijke hoogleraarpost IT-Beheer in het leven. De post valt onder het nieuwe onderzoeksinstituut Business & ICT van de faculteiten Bedrijfskunde en Economische Wetenschappen.

Powell gaat zich in de komende vier tot vijf jaar samen met zijn promovendi richten op kostenbeheersing binnen it-omgevingen. Het onderzoek wil hij in eerste instantie richten op de inrichting van informatiesystemen en de ontwikkeling van it-kosten binnen een bedrijf. “De komende zes maanden gaan we kijken naar hoe we verschillende deelonderzoeken kunnen inrichten”, aldus Powell. Daarnaast onderzoekt hij de relatie tussen de kostenontwikkeling en de operationele kosten.

Doel van de leerstoel is begrijpen hoe de economie van informatiesystemen in elkaar steekt. Centraal staat waarom de ervaringen van bedrijven met informatiesystemen zo verschillend zijn. “Er zijn grote succesverhalen, maar tegelijkertijd ook fiasco’s, bij zowel bij grote als kleine bedrijven. Ook tussen private en beursgenoteerde bedrijven bestaat weinig verschil.” Op het eerste gezicht is daar geen pijl op te trekken, meent Powell. “Hoe zit de dynamiek in elkaar? Dat vraag ik me af.”


Voorbeeld

Getronics PinkRoccade is een voorbeeldorganisatie om dergelijke vragen op los te laten, vindt Powell. “Het geeft ons toegang tot data, personeel en hopelijk ook klanten, al zijn we daar nog niet helemaal uit.” De it-dienstverlener betaalt de salarissen van de hoogleraar, een promovendus en de assistenten-in-opleiding, en alle onderzoekskosten. Relaties van het bedrijf kunnen op verzoek deelnemen aan de onderzoeken.

Powell vertelt dat je als onderzoeker goed moet letten op de balans. “Er zit natuurlijk spanning tussen wat Getronics PinkRoccade onderzocht wil zien en datgene waarvan de RuG denkt dat interessant is voor onderzoek. Het gaat dan vooral om de manier waarop je bestudeert wat je onderzoekt.” De RuG vult het onderzoeksgebied van de leerstoel in en benoemt de promovendi. Volgens Powell gaat de it-dienstverlener integer met de leerstoel om.

Michel de Meijer, directeur van Getronics PinkRoccade: “We houden ons afzijdig van de invulling, maar hebben wel een mening als daarom gevraagd wordt.” De onderzoeksresultaten worden tussentijds in verschillende seminars en artikelen belicht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-21T09:00:00.000Z Ingrid Wolfslag
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.