Altijd en overal huiswerk maken

De meeste websites van de bij Do.IT aangesloten scholen staan er inmiddels. Tijd voor de volgende stap: een platform waar docenten, leerlingen en bestuur toegang tot hebben.

Leerlingen, docenten, bestuur en het onderwijsondersteunend personeel van de meeste van de 23 locaties die zijn aangesloten bij de Noordzee Onderwijs Groep (NOG) en OVO Haarlem kunnen inmiddels al op de website inloggen op een besloten omgeving. Deze omgeving laat informatie als roosterwijzigingen, cijfers en schoolmededelingen zien. De websites draaien op een server waarop Office SharePoint Server 2007 is geïnstalleerd, wat de naam is voor de nieuwe SharePoint-versie. De school gebruikte eerder voorganger SharePoint 2003. Hoewel het nog voornamelijk gaat om een bètaversie van SharePoint is Do.IT erg tevreden over de applicatie. “De websites zien er mooier en beter uit. Ook zijn ze wat gebruikersvriendelijker dan in de vorige versie”, zegt Dennis List, webdeveloper bij Do.IT.

Workaround

De ict-organisatie heeft ook al de nadelen van de bètaversie ondervonden. De bedoeling was dat de leerlingen konden inloggen met hun gebruikersnaam: naamschoolcode. Deze schoolcode varieert van 001 tot 080. SharePoint zag tijdens de controle dat er niets achter de schoolcode stond, geen .com of .nl en gaf daarom een foutmelding. Hiervoor is een ‘workaround’ bedacht. In plaats van de uitgebreide authenticatie, waardoor maar één keer ingelogd hoeft te worden, is nu de ‘basic’ authenticatie aangezet. Een gebruiker moet zo verschillende keren zijn gebruikersnaam en wachtwoord invoeren als hij via SharePoint andere applicaties wil benaderen. Het is echter de bedoeling dat dit probleem wordt opgelost, zodat gebruikers maar één keer hoeven in te loggen.

De volgende stap die Do.IT gaat zetten in het SharePoint-project is het maken van een Mysite voor leerlingen en docenten. Deze Mysite is een persoonlijke site waarop roosterinformatie, cijfers en algemene informatie voor de leerling staan. De site kan geheel gepersonaliseerd worden, compleet met foto’s en muziek. Do.IT heeft ervoor gekozen om al deze onderdelen gefaseerd aan te bieden. “Je moet het wel behapbaar en begrijpelijk houden voor de mensen. Maar invoeren kan best snel”, aldus Danny Burlage van Wortell.


Ontplooien

Do.IT geeft de leerlingen voorlopig alle vrijheid om met de Mysite aan de gang te gaan. “Voor de leerling is het ook een manier zich te ontplooien”, zegt List. Burlage: “We gaan uit van de verantwoordelijkheid van de eigen persoon”. De ict-organisatie kan in drie drukken op de knop alle foto’s op de sites weergeven. “Maar dat is ook privacygevoelig. Dus dat zullen we niet zo snel doen”, zegt Burlage. Er is daarom voor gekozen om steekproefsgewijs te controleren. De scholen zelf voorzien echter weinig problemen. Burlage: “Een aantal scholen heeft al verschillende keren gevraagd naar de Mysite. Het biedt namelijk een enorme meerwaarde in het onderwijskundig proces, een leerling kan altijd en overal huiswerk maken”.

Sharepoint Server 2007

SharePoint Server is een servertoepassing die het op een makkelijke manier mogelijk maakt portals te maken. Deze portals kunnen op een makkelijke manier gevuld worden, omdat SharePoint gekoppeld wordt aan Microsoft Office 2007.

Do.IT laat de sites van de scholen op SharePoint draaien. Zo kunnen de websites van de scholen makkelijk worden aangepast. Verder krijgen leerlingen en medewerkers na inloggen informatie te zien als roosterwijzigingen en lesmateriaal. Ook krijgen alle leerlingen een eigen homepage, een mypage, waar ze roosterwijzigingen en cijfers kunnen zien, maar ook eigen gegevens of foto’s op kunnen zetten.

NOG/OVO Haarlem Do.IT

Do.IT kwam tot stand na een fusie tussen de ict-afdelingen van OVO Haarlem en de Noordzee Onderwijs Groep (NOG). De intentie is dat per 1 januari ook SAVO zich aansluit. De scholen geven les aan leerlingen van het vmbo, de havo, het vwo, het gymnasium en verschillende vormen van speciaal onderwijs.

Do.IT ondersteund 13.000 leerlingen en 1500 tot 2000 mensen personeel. In totaal zijn er 34 locaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-27T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.