Netwerk Do.IT gehackt door scholieren

De middelbare scholieren van nu staan erom bekend erg handig te zijn met computer. Het is dan ook niet zo verbazend dat het twee leerlingen van het Coornhert Lyceum in Haarlem lukt het netwerk van Do.IT te hacken.

Jordi Kemp, 16 jaar, en zijn vriend Robin werden uitgedaagd door hun informaticadocent. Beiden zijn leerlingen van het Coornhert Lyceum. Als zij het netwerk van de school konden hacken, dan bezorgde hij hen een baan. De jongens zagen wel wat in die uitdaging. Van het internet haalden ze wat tooltjes en zelf schreven ze wat scriptjes. De twee jongens gebruikten het eigen serverpark van Jordi om de tooltjes uit te rollen.

De twee jongens zijn ongeveer een week bezig geweest. “In tussenuurtjes en na school werkten we eraan. Dat deden we op de laptops van school, maar ook op mijn eigen MacBook”, aldus Jordi. Hoewel het binnenkomen op het netwerk de jongens snel lukte, was het niet zo gemakkelijk. “Je hebt er wel de nodige kennis voor nodig. Als we vast liepen dan spitten we wat fora door en dan konden we weer verder.”


Cijfers wijzigen

Het lukte de jongens uiteindelijk om op het netwerk te komen. Van daaruit konden ze bestanden binnenhalen, in persoonlijke documenten komen en cijfers wijzigen. Ook konden ze bij alle servers, switches en routers. Jordi: “Ook zagen we alle printers en computers van de scholen die bij Do.IT zijn aangesloten.” De jongens haalden 300 tot 400 gigabyte aan bestanden binnen, die ze opsloegen op een externe harde schijf. “Dat haalden we er binnen een uurtje vanaf. Als we niets hadden gemeld, zou het niet zijn opgemerkt”.

Ook legden de jongens het netwerk van de school plat. “Een uur lang konden leerlingen en docenten nergens meer in. Mensen waren bang dat ze bestanden kwijt waren. Na een uurtje hebben we alles weer aangezet”, zegt Jordi. De routers waar de school mee werkte waren van het merk Tricom. “Daar heb ik wel vaker mee gewerkt. Het lukte ons om wachtwoorden te wijzigen en ze opnieuw in te stellen”, zegt Jordi.


Zoveel verdient u

Uiteindelijk hebben de jongens bij de schoolleiding gemeld wat ze hebben kunnen doen. “We stapten naar de informaticadocent van: nou meneer u verdient dit”. De school meldde het aan Wortell, die advies geeft aan Do.IT. Wortell sprak met de jongens. “We hebben niet alles verteld. Ze wilden ook weten welke tooltjes en scriptjes we gebruikt hebben, maar dat is beroepsgeheim.” Wortell verving de routers en switches op de school. “Ze hadden ook aan ons het wachtwoord kunnen vragen, maar dat hebben ze niet gedaan. Waarschijnlijk wilden ze niet buigen”, lacht Jordi.

Jordi denkt dat het netwerk van de scholen beter wat anders ingericht kan worden. “Ze hebben één grote vlan. Alles staat in één groep. Ze hadden ook een aparte groep kunnen maken voor de servers, voor de leraren en de leerlingen. Dat maakt het allemaal al een factor tien moeilijker”, aldus Jordi. Wortell gaf in het gesprek met de jongens echter aan daar anders over te denken.

Zelf is Jordi een expert op netwerkgebied, maar hij denkt dat zijn collega-scholieren ook niet zoveel moeite hebben om dingen uit te voeren die eigenlijk niet moeten kunnen. “Je kunt vrij makkelijk een hele netwerkschijf weggooien, en met een paar trucjes kom je op plekken waar je eigenlijk niet mag komen”, zegt hij.

Jordi en Robin zijn niet gestraft voor het platleggen van netwerk. “Ik was er niet zo van onder de indruk. Je kunt verwachten dat je netwerk vroeg of laat gehackt wordt”, zegt Paul Golhof, ict-coördinator op het Coornhert Lyceum. Hij vindt het alleen maar prettig dat er twee goede leerlingen zijn die het gelukt is en daar open in zijn geweest. Golhof: “Ik denk dat het nog wel eens zal gebeuren. Maar als je weet wie het is, dan is het niet zo erg.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-23T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.