Wie is verantwoordelijk voor omscholing?

Dit artikel delen:

Veel werknemers van wie de taken op termijn verregaand kunnen automatiseren, staan niet stil bij het risico hun baan te verliezen. In hoeverre reikt de verantwoordelijkheid van de werkgever om medewerkers voor te bereiden op technologische ontwikkelingen die de inhoud van hun werk veranderen?

Onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten concluderen dat slechts een op de drie werknemers zich bezighoudt met bij- of omscholing ter voorbereiding op automatisering van werk. Juist degenen die het grootste risico lopen om taken te verliezen aan systemen en machines, blijken het minst bereid om zich te herscholen. Ze schatten het risico verkeerd in en willen niet leren veranderen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat in veel organisaties best wat mogelijkheden zijn. De effectiefste manier, structurele inbedding van bij- en omscholing in opleidings- en ontwikkelingsplannen, wordt echter bij slechts 5,6 procent van de werknemers toegepast. De meest ingezette middelen zijn regelmatige intervisie, prestatiebeloning, coachining en taakroulatie.

Bedrijf vs. individu

"Uiteraard ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de individu"

De onderzoekers pleiten ervoor dat personeelsfunctionarissen de mogelijkheden tot om- of bijscholing meer onder de aandacht van de medewerkers moeten brengen. Ook zouden organisaties meer budget moeten reserveren voor herscholing van 'automatiseerbare' werknemers.

Uiteraard ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de individu. Medewerkers zullen zelf een inschatting moeten maken hoe groot het risico is dat hun taken op termijn worden uitgevoerd door systemen of machines. Ze kunnen bovendien zelf actief zoeken naar mogelijkheden om zich bij te spijkeren en zo relevant te blijven voor de organisatie. Dat ze hierbij ook een beroep doen op hun werkgever, is logisch.

Discussieer mee!

Om alle verantwoordelijkheid voor herscholing van automatiseerbare medewerkers neer te leggen bij de werkgever, gaat dat niet wat ver? En: hoe bereid je je het beste voor op automatisering? Wat vindt u?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wie profiteert er van de om- of bijscholing? Een werkgever die even zijn werknemers (na 40 jaar trouwe dienst?) weg wil automatiseren zal volgens mij een sociaal plan in moeten dienen waardoor de beste keus voor werknemers ook kan zijn om niets te doen. Wat betreft een inschatting van de risico's is het trouwens wel grappig om te lezen wie het onderzoek gefinancieerd heeft en wat de voor de hand liggende conclusies over lagere sociale klassen zijn. Hoger geschoold betekent namelijk ook een hogere inschaling en dus duurdere arbeidskrachten waardoor arbeid niet weg geautomatiseerd wordt maar verplaatst naar lage lonenlanden. Of er wordt binnen de Europse Economische Ruimte gebruik gemaakt van goedkope arbeidsmigranten zoals we niet alleen in de land- en tuinbouw zien maar in steeds meer sectoren want arbeid is nu eenmaal een conjunctuurgevoelige post op de balans zoals we met de recentelijk pandemie zagen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-10T22:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.