EDS denkt lek weer boven te hebben

President en coo Jeff Heller: 'vizier staat in 2005 weer op groei'

Het topmanagement van EDS ziet licht aan het eind van de tunnel. Als teken van het hernieuwde optimisme wil het ict-concern een grote slag slaan op de markt van business process outsourcing (bpo).

EDS zag af in de afgelopen twee jaar. Contractperikelen (met name rond de bouw van een intranet voor de Amerikaanse Marine), massa-ontslagen, beursafwaarderingen, herzieningen in de boekhouding, veel negatieve publiciteit; weinig bleef de Texaanse ict-dienstverlener bespaard. Jeff Heller, president en chief operating officer, zegt dat het bedrijf de situatie inmiddels onder controle heeft gekregen. "Er zit schot in de aanpak van de contractproblemen, onze organisatie is aangescherpt op onze kernactiviteiten it-uitbesteding en bpo, en we investeren fors in het verbeteren van onze eigen systemen en ons technologie-aanbod." Het vizier van EDS staat volgens Heller in 2005 weer op groei. Overnames sluit hij niet uit. Veel nieuw werk is uitbreiding van bestaande klantactiviteiten; er zouden meer "nieuwe logo's" bij mogen.
Heller stelt dat het afstoten van niet-kernonderdelen, zoals de divisies UGS (product lifecycle management) en Credit Union Industry Group, niet alleen tot doel heeft gehad om de schuldenlast te verlichten, maar ook om bij de les te blijven. "We willen niet meer afgeleid worden door 'bijzaken' en alleen nog datgene doen waarin EDS het beste is. De herijking van onze organisatie staat in feite in het teken van het vergroten van onze concurrentiekracht. Op het gebied van bpo zouden we ons bijvoorbeeld beter moeten profileren. Wij opereren in dit veld al jarenlang, maar concurrenten als ACS en Accenture weten meer vruchten te plukken van hun ervaring." Vorige week werd bekend dat EDS in verregaande overnamebesprekingen is met Towers Perrin, een bpo-specialist in personeelszaken, welzijn en zorg.

In de etalage?

Zelf overgenomen worden is voor Heller geen directe optie. Hij ziet meer heil in nauwe samenwerkingen met technologiepartners, zoals EDS die is aangegaan met Microsoft, Sun, EMC, Dell, Xerox en Cisco. Desondanks maakte het concern 8 december bekend dat het begin 2005 een eind maakt aan het 'shareholder rights plan'. Hiermee kan het extra aandelen tegen een sterk gereduceerde koers uitgeven aan bestaande aandeelhouders. Dit middel wordt algemeen gezien als een 'gifpil' tegen vijandelijke overnamepogingen, omdat een geraamde overnameprijs plots sterk stijgt vanwege de sterke toename van het aantal in omloop zijnde aandelen. In een toelichting ontkent de automatiseerder dat de beëindiging van de clausule iets te maken heeft met het aantrekkelijker maken van het bedrijf voor een mogelijke overnamepartner.
De ict-dienstverlener (120duizend werknemers, verwachte omzet 2004: twintig tot 21 miljard dollar) zal er in 2005 nog hard aan moeten trekken om de nummer twee-positie achter IBM te consolideren. Nieuw rumoer rond systeemproblemen bij een project voor het Britse ministerie van Werkgelegenheid en Pensioenen brak bijvoorbeeld eind november uit. Bovendien dreigt een nieuw contract met het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ongeldig verklaard te worden, omdat de verliezende mededinger Lockheed Martin benadeeld zou zijn tijdens het biedingsproces. Een opsteker is een recent samen met Xerox binnengehaald contract voor werkplekmanagement-diensten bij de Engelse bank Barclays.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.