Conflict Atos-Capgemini roept vragen op

Hoe schoon zijn de handen van Capgemini? Deze ict-dienstverlener bereidt, gesteund door de vakorganisaties, een juridische procedure voor nu Atos Origin weigert op 1 januari 2006 twaalf medewerkers van Cap over te nemen.

Die gewenste dan wel geweigerde overgang hangt samen met de 'wet overgang onderneming' en heeft te maken met uitbesteed werk van het Centrum voor Werk en Inkomen. Capgemini voert dit nu nog uit, maar vanaf 2006 neemt Atos Origin dit over. De oorspronkelijke medewerkers zouden op basis van overgang van onderneming (art.7:662-666 Burgerlijk Wetboek) over kunnen gaan naar de nieuwe dienstverlener, een principe dat bij catering- en schoonmaakbedrijven al langer bekend is. In een soortgelijke CWI-situatie voor rekencentrumtaken neemt IBM wél twaalf mensen van Cap over.
Het conflict roept bij lezers vragen op, blijkt uit enkele reacties. E. Smelt meent bijvoorbeeld dat Capgemini door een beroep te doen op de wet de ontslagprocedure wil omzeilen en de it-beheerders goedkoop naar Atos Origin wil lozen. F. de Burg snapt niet waarom beide bedrijven zo moeilijk doen over twaalf it-medewerkers terwijl ze beide koortsachtig zoeken naar nieuw personeel. Bestuurder Wim Burggraaf van vakbond CNV begrijpt dat men het gevoel heeft dat Capgemini de actie 'over de rug' van de medewerkers uitvoert. "De vakbonden steunen toch het plan van Capgemini, omdat het belangrijk is dat er een juridische uitspraak komt. Op dit moment bestaat er onduidelijkheid over de positie van werknemers bij 'tweede generatie outsourcingscontracten'. Voor de bonden overstijgt in dit geval het collectieve belang dat van de individuele werknemers. We praten nu over twaalf mensen, en daar vind je uiteindelijk wel een oplossing voor, maar een volgende keer gaat het om veel meer medewerkers."
Overigens praten EDS en CSC ook over het overnemen van personeel. Albert Heijn besteedde in 2000 zijn desktopbeheer uit aan CSC. Die taak neemt EDS over in het kader van een pas gesloten groter uitbestedingscontract met Ahold/Albert Heijn. CSC denkt nu na over een aanbod van EDS om de betrokken werknemers over te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.