'Oplossing voor spam komt nooit'

Experts denken dat het alleen maar erger wordt

Spamfilters doen meer kwaad dan goed. We moeten er ons bij neerleggen, spam zal alleen maar erger worden." Dat is de mening van een panel van experts dat aan de vooravond van de Comdex-beurs in Las Vegas een aantal technologische thema's aansneed.

Traditiegetrouw krijgen persmensen op Comdex van een aantal experts een voorsmaakje van wat de beurs zal bieden. Een greep uit de meningen van toplui van Meta Group, Reuters, het Ieee, risicokapitalist Parch Venture Partners en consultant Creative Strategies.
Het duurt zeker nog vijf tot tien jaar voordat er echt gecombineerde mobiele apparaten komen die tegelijk pda, telefoon, mp3-speler en camera zijn en die ook nog met alle draadloze netwerken kunnen communiceren. "Roaming voor spraak en data blijft in de VS nog vele jaren een droom." Overigens: alleen technologiefreaks hebben een pda. De consument moet er nog niet van weten.

Oplossing

Ooit werd er verondersteld dat Instant Messaging een oplossing was voor spam-mail, maar ook dit blijkt ijdele hoop. Net zo met 'mobilofonie' ofwel mobile telefonie. "Leg je er bij neer. Want één bericht missen dat door een spamfilter tegengehouden wordt, is erger dan twintig andere spamboodschappen moeten wissen."
De experts zijn wel enthousiast als het gaat om rfid. Radio frequency identification is een doos van Pandora die geopend wordt. Activisten rond privacy worden nu pas echt wakker door de bedreigingen van rfid. De komende jaren blijft het toepasbaar voor een betere toeleveringsketen (supply chain).
De doorbraak van de 'tablet-pc' blijft voorlopig uit. Deze hulpmiddelen beperken zich tot niches. We zijn allemaal opgevoed om met een toetsenbord te werken. Alleen tablet-pc's die zowel handschriftherkenning als toetsenbord combineren hebben een kans. "Spraakherkenning maakt trouwens veel meer kans dan schriftherkenning."
Veel marktkenners hebben hun bedenkingen over biometrische verificatie: het merendeel van deze beveiligingsmethoden lijkt nergens op. Herkennen van vingerafdrukken staat nergens als 'de oplossing'. Ook alle andere methodes zijn makkelijk te omzeilen.
Wat betreft Microsoft en beveiliging wordt de mening van expert goed verwoord door Chris Burns van Meta Group. "8 procent van mijn klanten kende geen problemen met de laatste virussen. En toch gebruikten ze Windows. Het is een schande, en hun eigen schuld, dat de andere 92 procent wel problemen ondervonden."
Linux: het duurt nog jaren eer Linux algemeen aanvaard wordt in bedrijven. En Linux op de desktop is nog veel verder af.
Amerika heeft de mond vol van 'Offshore outsourcing'. Het uitbesteden naar lage lonen landen is heel goed voor de wereld economie, maar wel slecht voor de Amerikaanse - en ook Europese. Er is echter geen enkele economisch verantwoorde reden om een aantal it-taken niet uit te besteden aan landen als India en China.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-21T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.