Eten of gegeten worden?

Hardnekkige geruchten over toekomst Atos Origin

Maakt Atos Origin een klapper op de Duitse markt? De eerdere geruchten daarover verstommen niet: óf de Frans/Nederlandse automatiseerder koopt een deel van Siemens Business Services óf het bedrijf geeft zijn ja-woord aan T-Systems.

Personeelsleden van Atos Origin in Nederland zeggen aan te voelen dat er iets op til is. Er hangt een nerveuze sfeer. Het management zou, net als bij Atos-vestigingen in andere landen, van het hoofdkwartier de opdracht hebben gekregen een boekenonderzoek uit te voeren, alsook te inventariseren waar nog kostenreducties te behalen zijn. De roadshow, die traditioneel eind van het jaar door het land gaat om jaarcijfers en toekomst met het personeel te bespreken, is uitgesteld naar begin 2006. "De situatie lijkt op die aan de vooravond van de acquisitie van de Sema Groep", zegt een medewerker die anoniem wil blijven. Desgevraagd laat Atos Origin weten nooit in te gaan op geruchten.
Wouter van Lidth de Jeude, bestuurder De Unie, heeft de signalen nog niet opgevangen. "De eerdere geruchten heb ik gecheckt bij T-Systems, maar de voorspelbare reactie 'Interessant, maar we kunnen er niet op reageren' was alles wat ik loskreeg."

Versterking gewenst

Volgens Andrew Parker, analist van Forrester Research, is Atos Origin (omzet: 5,3 miljard euro, 45.000 werknemers) in Duitsland niet groot genoeg om met de marktleiders te strijden om de megadeals. Een acquisitie van (een deel van) Siemens Business Services (omzet: circa 5 miljard euro, 36.000 medewerkers) zorgt in één klap voor een machtige positie op de Duitse markt. "Bovendien is SBS sterk in uitbesteding in Groot-Brittannië en ook daar kan Atos Origin wel versterking gebruiken."
In maart van dit jaar meldde de Duitse investeringsbank Sal. Oppenheim dat Atos Origin belangstelling had voor een overname van SBS, de moeizaam draaiende it-divisie van Siemens. Afgelopen augustus meldde het Duitse Handelsblattdat T-Systems (omzet: 13 miljard euro, 51.000 employees) juist een bod op Atos Origin had uitgebracht. Volgens Frank A. Rothaug, analist van Sal. Oppenheim, floot moederbedrijf Deutsche Telekom T-Systems uiteindelijk terug. Een analist van een groot internationaal financieel concern ("liever niet met naam en toenaam opvoeren") zegt dat de DT-directie momenteel andere dingen aan haar hoofd heeft. "Er is net een grote reorganisatie bij DT aangekondigd, met ruim 30.000 ontslagen." Forrester-analist Parker ziet dit anders: "DT is het met T-Systems eens dat de dochtermaatschappij op bepaalde terreinen alleen kan groeien via overnames."

Opdeling

Rothaug gelooft eerder in een opdeling van SBS, waarbij de productgerelateerde dienstentak bij Fujitsu Siemens terecht komt, de interne automatisering bij Siemens blijft, en Atos Origin de externe outsourcingsbusiness overneemt. "Maar een gelopen koers is het niet", tekent de analist aan. Hoewel Atos Origin - als Siemens SBS wil opsplitsen - een goede kans maakt omdat er al gesprekken zijn gevoerd, zullen andere partijen meedingen. T-Systems legt gegarandeerd een bod op tafel: moeder Deutsche Telekom is een belangrijke klant van de zakelijke communicatietak van Siemens."
De dienstenmarkt staat in het teken van consolidaties. Grote klanten werken met steeds minder leveranciers en vragen om een wereldwijd eenduidige, kwalitatief hoge dienstverlening. It-serviceverleners moeten dus de krachten bundelen.
Volgens de tam-tam speelt cashen echter ook een rol: het topmanagement van Atos Origin zou naar een situatie toewerken waarin het via een verkoop zijn aandelen zo aantrekkelijk mogelijk te gelde kan maken. Dát Siemens zijn SBS-divisie wil verkopen, daar twijfelt geen analist aan. "Siemens-topman Klaus Kleinfeld heeft SBS een kostenreductie opgelegd van 1,5 miljard euro. Dat is 30 procent van de omzet. Onrealistisch, dus dat draait uit op een verkoop, ook al is niet iedereen in de top het met Klaus eens", licht Rothaug toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.