Eneco en Origin tekenen intentieverklaring

Overname IT-dochter ACN is inzet

Het energiebedrijf Eneco overweegt zijn automatisering uit te besteden aan Origin. Beide bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend, waarbij de IT-dienstverlener het computercentrum ACN wil overnemen. Vorig jaar mislukte een eerdere poging om met Origin zaken te doen.

Automatiseringscentrum Nutsbedrijven BV (ACN) verzorgt de automatisering voor Eneco, dat een belang van 93 procent heeft, en voor nutsbedrijf Westland. Er werken 162 medewerkers, die vorig jaar een omzet van 83 miljoen gulden realiseerden. Door ACN bij Origin onder te brengen wil Eneco zijn automatisering efficiënter maken en professionaliseren. De eind september opgestelde intentieverklaring is ondertekend door de inmiddels bij Eneco vertrokken bestuursvoorzitter Wim Naeije en zijn waarnemer Ronald Blom. De handtekeningen van Origin-kant zijn van Leen Zevenbergen, directeur Nederland, en Barry Sykes, internationaal directeur managed services en lid van het directieteam Origin BV.
Zowel Eneco als Origin willen gedurende de onderhandelingen geen inhoudelijke mededelingen doen. Ron Brinkman, voorzitter van de ondernemingsraad van Eneco, wist desgevraagd in eerste instantie niets van een intentieverklaring. Wel weet hij te melden dat medewerkers van ACN netjes zijn ingelicht. Brinkman staat op het standpunt 'eerst zien dan geloven'. "Dat klinkt wellicht wat gelaten, maar we hebben slechte ervaringen met eerdere intentieverklaringen gehad. Met Origin is vorig jaar ook al een vrijpartij geweest en kennelijk is de liefde weer opgebloeid. Het grote verschil is dat er nu wordt gesproken over een complete outsourcing. Dat is geheel andere koek. We zullen ons beraden met medewerkers en vakbonden."

Leuren

Het Zuid-Hollandse energieconcern (omzet: ruim 3 miljard) leurt al een paar jaar met ACN. In 1996 zou het computercentrum fuseren met de automatiseringsonderdelen van Energie Noord West. Dit mislukte begin 1997 waarna ACN op zoek ging naar een partner. Origin kwam als kandidaat uit de bus, maar vorig jaar werden ook met hen de onderhandelingen afgebroken. Gaandeweg de gesprekken bleek dat de top van het energieconcern te weinig benul had van de gevolgen van een intensieve samenwerking voor Eneco en haar IT-dochter.
Eneco besloot toen eindelijk een masterplan te maken over het strategisch belang van ICT voor het bedrijf. Dat plan is inmiddels goedgekeurd door de raad van bestuur. Kern ervan is de aanbeveling tot de verkoop van ACN. Voorwaarden zijn dat de organisatie van Eneco hierop is ingericht en dat het gebeurt aan de hand van een selectieprocedure. Onduidelijk is nu of Origin, dat weinig ervaring heeft in de nutssector, wel of niet door die procedure is gegaan. Volgens een ingewijde zou hier de hand van waarnemend bestuursvoorzitter Blom achter zitten, de initiator van het uitbestedingsvoorstel. De woordvoerder van het energiebedrijf ontkent dit. Origin heeft Eneco overigens geholpen met het oplossen van het millenniumvraagstuk.

Commercieel

De utiliteitsmarkt is volop bezig zijn automatisering te moderniseren. Vooral de energiewereld, die naar een open markt toe groeit en te maken heeft met consolidaties, zoekt naar IT-oplossingen waarmee concurrentievoordeel kan worden behaald. Grote uitbestedingscontracten zijn echter nog geen schering en inslag. Alleen Nuon heeft een groot deel van zijn automatisering uitbesteed aan EDS. Desondanks verwacht IDC-analist Peter Vermeulen in navolging van het buitenland een groeiend aantal opdrachten op dit vlak. "De deregulering dwingt de nutssector commerciëler te denken. De automatisering moet hier op worden ingericht. Dat betekent sterk groeiende IT-uitgaven of uitbesteding."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.