IT dwingt Coopers en Price tot megafusie

De accountants- en advieskantoren Coopers & Lybrand en Price Waterhouse gaan op 1 januari 1998 fuseren. Daardoor ontstaat de grootste zakelijke dienstverlener ter wereld. Als redenen voor de samensmelting worden een sterkere positie in de markt genoemd en een vergroting van de financiële slagkracht voor overnames en andere vormen van samenwerking. De twee willen vooral nieuwe activiteiten in de informatietechnologie ontplooien.

Ook in Nederland, waar Price Waterhouse relatief klein is, wordt het nieuwe bedrijf de grootste speler. Wereldwijd zal de omzet op 13 miljard dollar liggen en zal het nieuwe concern, waarvan de naam nog niet bekend is, 130.000 medewerkers tellen. De fusie is niet onverwacht, omdat beide partijen al een aantal jaren praten over verregaande samenwerking. In plaats van The Big Six wordt straks gesproken over The Big Five: na 'Coopers/Waterhouse' volgen Andersen, KPMG, Ernst & Young en Deloitte & Touche.
Binnen de informatietechnologie liggen de groeikansen met name op het gebied van management consultancy en outsourcing. Automatiseerders als IBM, CSC en EDS (dat in 1995 de adviesgroep AT Kearney overnam) nemen hier een sterke positie in, maar ook Andersen Consulting dat 25 procent van de omzet uit outsourcing haalt. De verscherping van de concurrentie - automatiseerders komen zakelijke dienstverleners tegen en vice versa - heeft er toe geleid dat de krachten worden gebundeld. Het is niet ondenkbaar dat het nieuwe accountants- en advieskantoor op termijn een automatiseringsbedrijf overneemt. Price Waterhouse sloot eerder dit jaar al een alliantie met Origin voor nauwe samenwerking bij de verkoop van IT-diensten. RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-26T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.