Megacontracten domineren IT-uitbesteding

Banken vallen steeds vaker terug op automatiseerders

Zes megadeals bepaalden vorig jaar het gezicht van de IT-uitbesteding in Europa. Zij waren goed voor maar liefst 71 procent van de totale contractwaarde van 23,4 miljard dollar. In de bank- en telecommunicatiesector begint het uitbesteden van automatisering in zwang te raken.

Dit blijkt uit het top 100-overzicht dat IDC heeft samengesteld van de Europese outsourcingdeals in 1998. Volgens IDC-onderzoeker Mirko Lukacs groeit de uitbestedingsmarkt op alle fronten, maar kan eigenlijk alleen op het vlak van de megacontracten (waarde boven 1 miljard dollar) marktaandeel worden gewonnen. Het gaat hier in zijn ogen om dermate grote klappers dat het de verhoudingen in de markt direct verandert. Lukacs merkt verder op dat niet de industrie - traditioneel een sector die veel uitbesteedt - maar het bankwezen en de telecomsector er vorig jaar uitsprongen. De in uitbesteding als terughoudend bekend staande banken zoeken steeds meer IT-hulp van buitenaf. Hun bedrijfsprocessen staan onder druk door de opkomende elektronische handel en internationale concurrentie. De telecomwereld viel op doordat hier de drie grootste megadeals werden afgesloten.

Nieuwkomers

Op de top 100 staan gebruikelijke spelers vermeld als IBM, EDS, Andersen Consulting, CSC, Cap Gemini, Sema Group en ICL. Maar de lijst bevat ook nieuwkomers, zoals AT&T, Atos, Euriware, Siemens Business Services, FI group, Capita en Compaq. De meeste contracten (63 procent) bevatten afspraken over dienstverlening voor IT-infrastructuurmanagement. IDC constateert echter dat in toenemende mate (18 procent) IT-delen afzonderlijk worden uitbesteed, zoals applicatie-, desktop-, netwerk- en rekencentrummanagement. Daarnaast wint business process outsourcing terrein, het door derden laten regelen van bedrijfsprocessen als personeelsadministratie of klantenservice: 15 procent van de overeenkomsten kunnen hiertoe worden gerekend. Groot-Brittannië blijft bij uitstek het land van de outsourcing en was goed voor 39 procent van de contracten met een totale waarde van 8,7 miljard dollar.

Top zes

Van de zes megadeals zijn er twee die - hoewel Amerikaans - een wereldwijde dekking hebben, een reden voor IDC om ze toch mee te tellen. Dit zijn het contract waarbij AT&T de netwerkactiviteiten van IBM overnam (vijf miljard) en de uitbesteding van het applicatie- en gegevensbeheer door AT&T aan IBM Global Services (vier miljard). Het allergrootste Europese contract dat vorig jaar werd gesloten, is de tienjarige overeenkomst tussen Cable & Wireless en IBM voor het uitvoeren van een groot deel van de automatisering. De andere miljardencontracten zijn die tussen London Transport en het Transys-consortium (EDS, Cubic, ICL en WS Atkins), National Savings en Siemens Business Services, en Banca di Roma en EDS.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.