Belang van uitbesteding blijft groeien

Nederland in Europa met ontwikkeling it-budgetten geen uitschieter

Er zit weer wat groei in de it-budgetten van Europese ondernemingen, maar verschillen tussen landen en typen ondernemingen zijn aanzienlijk. In Groot-Brittannië zit de vaart er goed in, in Duitsland schiet het helemaal niet op en Nederland hangt er een beetje tussenin.

Forrester Research onderzocht de ontwikkeling van it-bestedingen bij ondernemingen. Het onderzoeksbureau vroeg 490 it-beslissers in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland naar hun plannen en verwachtingen. it-bestedingen nemen weer wat toe, maar de vlag hoeft nog niet uit.
In Groot-Brittannië gaat het echt lekker, maar de flinke groei die er nu is, lijkt in 2005 alweer afgelopen. In Nederland komt de groei in it-bestedingen langzaam op gang, de vaart lijkt er volgend jaar pas goed in te komen. In Duitsland krimpen de it-bestedingen en zijn de vooruitzichten pas vanaf 2005 weer redelijk.

Groot-Brittannië

De Britse groei in it-bestedingen lag in 2003 op 6,5 procent, in 2004 zal dat 6,2 procent zijn. De forse groei lijkt echter niet door te zetten. Opvallend genoeg wordt voor 2005 slechts een groei van 1,2 procent verwacht.
De verschillen tussen de bedrijfstypen zijn aanzienlijk. In 2003 zagen de middelgrote bedrijven (duizend tot vijfduizend werknemers) hun it-budget met maar liefst 9 procent stijgen. Bij de bedrijven met vijfhonderd tot negenhonderd werknemers was dat 5 procent en bij bedrijven met meer dan vijfduizend werknemers slechts 4 procent. Ook voor 2004 voorzien de middelgrote bedrijven de meeste groei in de it-budgetten (6 procent).
Uitbesteding neemt een enorme vlucht in Groot-Brittannië. In 2003 besteedden grote Britse bedrijven 32 procent van hun it-budget aan outsourcing; in 2004 zal dat oplopen tot 39 procent. Bij middelgrote bedrijven is dit een stuk bescheidener; de uitgaven aan outsourcing groeien bij deze groep bedrijven dit jaar van 12 tot 14 procent van het it-budget.
Het is opvallend dat zelfs in een sterk groeiende it-markt als de Britse de consultants en de integrators nauwelijks profiteren. De grote bedrijven besteden in 2004 onveranderlijk 10 procent van hun it-budget aan it-dienstverlening. Bij de kleinere en middelgrote bedrijven stijgen die uitgaven licht van 8 naar 9 procent van het it-budget.

Stilstaand Duitsland

De ontwikkelingen van de it-bestedingen in Duitsland staan in schril contrast met het goede nieuws uit Groot-Brittannië. Waar de Britse bestedingen in 2003 groeiden met een robuuste 6,5 procent, krompen deze in Duitsland met 4 procent. In 2004 gaat daar naar verwachting nog eens 1 procent vanaf. Pas in 2005 wordt bij de oosterburen een herstel verwacht met een plus van 4 procent.

Management summary
- Nederlandse it-budgetten groeien in 2005
  • Uitbesteding is in Groot-Brittannië en Duitsland beduidend hoger
Het zijn vooral de bedrijven met vijfhonderd tot duizend werknemers waar dan de groei vandaan moet komen: zij verwachten hun it-budget in 2005 met 6 procent te zien groeien. Ondernemingen met meer dan vijfduizend werknemers zijn veel behoudender in hun voorspelling: zij zien hun it-budgetten in 2005 slechts met 2 procent groeien. Ondanks de afwezigheid van groei in de budgetten in Duitsland wordt wel een steeds groter deel van de it-begroting besteed aan outsourcing.

Gemengd Nederland

Nederland neemt een middenpositie in. In 2003 was er een krimp van 1,1 procent; voor 2004 wordt pas op de plaats gemaakt met een marginale groei van 0,3 procent. De verwachting is dat it-budgetten in 2005 met 3,7 procent groeien.
Het verschil tussen de soorten bedrijven is enorm. In 2004 verwachten de bedrijven met vijfhonderd tot duizend werknemers hun it-budgetten met 8 procent te zien stijgen. Bedrijven met duizend tot vijfduizend werknemers komen tot 1 procent groei. Ondernemingen met meer dan vijfduizend werknemers voorzien dat hun it-begrotingen in 2004 met 4 procent zullen krimpen.
Wat nieuwe it-investeringen betreft, houden Nederlandse ondernemingen zich bepaald in. Net als in Duitsland gaat slechts 22 procent van de it-budgetten van de grote bedrijven naar nieuwe projecten, in Groot-Brittannië is dat met 35 procent beduidend hoger.
Uitbesteding neemt toe in Nederland, maar blijft sterk achter bij Duitsland en Groot-Brittannië. Opvallend daarbij is dat juist de grote ondernemingen it in eigen hand willen houden. Het aandeel van hun it-budgetten dat ondernemingen met meer dan vijfduizend werknemers aan outsourcing zullen besteden in 2004 groeit van 12 naar 19 procent. In Duitsland is dat 26 procent, in Groot-Brittannië zelfs 39 procent.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-14T00:00:00.000Z Bas Vlugt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.