'Offshoren hindert inzet MDA'

Fabrikanten van applicatiemodelleersoftware (MDA-tools) ondervinden concurrentie van offshoring. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs leveranciers van dit type software. "De enige manier om werk hier te houden, is automatiseerders middels MDA productiever te maken."

Zelf doen
IBM ziet minder spanning tussen MDA en offshoring. Een bedrijf zal niet alles offshoren, aldus Rational Business Manager Epco Pottinga, maar koppelt in het buitenland gemaakte toepassingen aan het bedrijfssysteem. Juist om een onderaannemer nauwkeurig inzicht te geven in applicaties of uitbreidingen, is volgens Pottinga het inzetten van een MDA nuttig.
Dat gereedschap bewijst zich ook bij toekomstige aanpassingen. Bij een onderaannemer een MDA verplicht stellen, maakt de uitbestedende partij minder afhankelijk. "Die aanpassingen kan je dan zelf uitvoeren."
Klanten van MDA-fabrikanten kijken goed naar offshoring, erkennen Compuware, Computer Associates (CA) en Interactive Objects. Hun type gereedschap kan lokale ict'ers echter productiever maken, luidt bij alledrie het tegenargument. Mocht dat niet voldoende zijn: de modelleersoftware kan ook helpen de offshoring te vergemakkelijken.
Gregor Petri, marketingdirecteur voor Computer Associates, legt een verband tussen offshoring en de populariteit van programmeertaal Java.
Bedrijven hebben de afgelopen jaren veel van hun bedrijfstoepassingen geschreven in deze moderne taal, betoogt hij, ten koste van eerdere talen, zoals Cobol. Java maakte deze software echter veel complexer en dus duurder. "En zesduizend regels Java of zesduizend regels C is goedkoper in India of Roemenië."
De inzet van Gen of Plex, CA's MDA-gereedschappen, kan helpen programmeerwerk in Nederland te houden. Petri: "Die tools heten niet voor niets Bangalore-in-a-box."

Campagne

Exact diezelfde oneliner gebruikt Edwin Schumacher, directeur productmanagement van Compuware. "Het was een compliment van een van onze klanten." Schumacher vindt niet dat offshoring en MDA-tools elkaar bijten. De leverancier van MDA-applicatie OptimalJ bereidt echter wel een campagne voor waarmee het bedrijf onder meer het nut van deze toepassing met offshoring vergelijkt.
Offshoring is puur het verplaatsen van programmeerwerk naar lagelonenlanden, vindt Schumacher. Een MDA-tool inzetten maakt dat werk eenvoudiger, vanwege de computergegenereerde programmeerregels en voorbeeldcode. "Daarbij houd je dan ook de kennis over je zakelijke regels in eigen huis."
Rob Vogelzang, vertegenwoordiger voor Nederland en Scandinavië van Interactive Objects Software, verwacht dat de vraag naar MDA-gereedschap gaat stijgen wanneer outsourcingsprojecten in moeilijkheden komen. "Zo hard stijgt de productiviteit daarmee niet", zegt hij. "Offshoring veroorzaakt communicatiefouten en daardoor veel nakijkwerk. Hoe goed is ons Engels, of dat van Poolse, Russische en Indiase programmeurs?"
Door offshoring verdwijnt werk uit Nederland. De relatief dure programmeurs blijven achter. Met MDA-gereedschap is de productiviteit behoorlijk te vergroten, zeggen zowel Vogelzang als Petri. Vogelzang: "Kennis van MDA zou deze ict'ers minder angstig moeten maken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-06T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.