HP creëert bruggenhoofd uitbesteding

Lucratieve contracten gaan aan IBM en EDS voorbij

Niet IBM of EDS maar Hewlett-Packard en CSC sloten de afgelopen weken opvallende uitbestedingsdeals. Voor HP zou het contract met Procter & Gamble wel eens toegang kunnen geven tot het walhalla van de megadeals.

Hewlett-Packard lonkt al jaren naar de top van de dienstverlenende markt. De overeenkomst met levensmiddelenfabrikant Procter & Gamble, die in mei moet worden bekrachtigd, kan een doorbraak betekenen. Het contract met P&G heeft een looptijd van tien jaar en een waarde van drie miljard dollar. Naast applicatieontwikkeling neemt HP het wereldwijde beheer van de infrastructuur en het netwerk over, alsmede de rekencentra en de desktop- en eindgebruikersondersteuning. Ongeveer 1850 P&G-automatiseerders stappen over.
Het computerbedrijf denkt na de overname van Compaq veel vaker mee te kunnen dingen maar de lucratieve langjarige megacontracten. Ter onderstreping hiervan wijst het op andere recente uitbestedingscontacten met Bank of Ireland (zeven jaar, 600 miljoen dollar) en Ericsson (overnemen beheer it-infrastructuur, geschatte waarde één miljard). Toch valt hier het een en ander op af te dingen. De contracten met de Ierse bank en telecombedrijf Ericsson zijn minder verrassend, omdat het om trouwe klanten gaat.
In de mega-deal met P&G zal nog moeten blijken of HP de investeringen in de vernieuwing van de ict wel kan terugverdienen. P&G staat bekend als een zeer lastige contractpartner. IBM, EDS en ACS liepen eerder hun tanden stuk op de contractbesprekingen (inclusief business process outsourcing dat nu apart wordt aanbesteed).
Het lijkt er op dat HP onder leiding van Joe Hogan (ex-EDS, ex-Accenture), de baas van de divisie Managed Services, het contract met P&G beschouwt als een bruggenhoofd naar het walhalla van de ict-uitbesteding. De automatiseerder wil laten zien dat het een serieus alternatief vormt voor ervaren partijen als IBM, EDS en CSC. Dit dacht HP overigens ook in 2000, toen het via een groot contract met Sara Lee/DE zijn uitbestedingsactiviteiten in Nederland wilde uitbouwen. Daarna is van het bedrijf op dit vlak niets meer vernomen.

CSC

Behalve HP liep ook CSC in het oog door kortgeleden gesloten it-uitbestedingscontracten met Motorola (tien jaar, 1,6 miljard dollar) en chemieconcern Basell. Dit laatste bedrijf is een internationaal opererende joint venture van Basf en Shell. CSC sloot er een achtjarig contract mee, met een waarde van 320 miljoen dollar. Opmerkelijk is dat het hoofdkantoor in Hoofddorp staat (alsook een fabriek in Klundert), wat het contract een Nederlands tintje geeft. CSC neemt de ict-activiteiten voor Basell over van Shell Services International. Volgens een woordvoerder van Basell is SSI als dochteronderneming te veel gericht op Shell en kon het de joint venture geen wereldwijde dienstverlening bieden. Bovendien wil Basell de ict-kosten flexibel maken om meer zicht te krijgen op de total cost of ownership.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.