'Terugval Europese PC-verkoop blijft uit'

Rein Hoogland maakt balans op voor SNI Nederland

Deze week staat Rein Hoogland één jaar aan het hoofd van Siemens Nixdorf Nederland (SNI). Onder zijn aanvoering is er stevig gereorganiseerd om het bedrijf winstgevend te maken. Ook nu Amerikaanse PC-bouwers hun winstverwachting bijstellen, verwacht hij geen problemen in Europa.

Cebit is dé thuiswedstrijd van Siemens Nixdorf. Rein Hoogland, sinds 1 april 1997 eerst verantwoordelijke bij de Nederlandse dochter, was ook van de partij. Het was zijn opdracht SNI Nederland organisatorisch weer op de rails te zetten en winstgevend te maken.
Terugkijkend op het afgelopen jaar zegt hij: "Met de benoeming van Eus Pontenagel per 1 december van het afgelopen jaar als manager van Siemens Business Service (SBS) is ons managementteam compleet. We hebben het afgelopen jaar het aantal business units teruggebracht van zeventien naar drie. Zeventien was te veel. Dat werkt een enorme verzuiling in de hand. De organisatorische maatregelen zijn daarmee afgerond."

Afstoten

Naast het herindelen van het bedrijf besloot SNI tevens de ongeveer zestig programmeurs die het bedrijf in Nederland in dienst heeft, af te stoten. Dit past in het beleid dat Hoogland voorstaat met dienstverlener SBS. "We zijn op zoek naar diensten met een duidelijke toegevoegde waarde. Programmeerwerkzaamheden vallen hier niet onder. Dat kunnen wij niet goedkoper dan bijvoorbeeld Randstad. In het verleden waren we ook in onze dienstverlening sterk op de techniek gericht. Applicatiekennis en kennis van het bouwen van oplossingen stonden daarbij centraal. SBS wil nu veel dieper ingaan op bedrijfsprocessen. De applicaties en de kennis daarover komen bij bedrijven als SAP, Baan en Peoplesoft vandaan."
Hoogland verwacht dat SNI en moederbedrijf Siemens op het vlak van dienstverlening steeds nauwer zullen samenwerken. Het op termijn losweken van de dienstverlening uit SNI Nederland ligt voor de hand. "Maar zolang Siemens ook een van onze grote klanten, bijvoorbeeld op het terrein van outsourcing is, is het beter om SBS bij SNI onder te brengen," zegt Hoogland.

Terugval

De afgelopen weken stelden Compaq en Intel hun winstverwachting bij. Ze voorzien een terugval in de PC-verkoop. SNI, die alles op alles zet om een rol in de Europese top-4 te blijven spelen, maakt zich geen grote zorgen over deze voorspelling. Hoogland: "Ik verwacht niet dat de markt in Europa dit jaar zal inzakken. In de Verenigde Staten ligt de PC- en Internet-penetratie een stuk hoger. Hier is meer ruimte voor groei." Toch bekent hij dat het wel lastig kan worden als grote Amerikaanse PC-leverancier zich en masse op Europa storten nu Azië even stil ligt en de groei in de VS tegenvalt.
SNI koos vorig jaar onvoorwaardelijk voor het indirect verkopen van zijn hardware via dealers. Ook bij een teruglopende markt zal deze strategie gehandhaafd blijven. Hoogland werkt op dit moment aan de verkoopstrategie voor het Internet. "Over uiterlijk twee maanden, als we met al onze partners hebben gesproken, brengen we naar buiten hoe wij Internet inzetten bij de verkoop."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-27T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.